Sikerült! Az optika működik

A James Webb űrteleszkóp újabb szakaszához érkezett, ez az ötödik lépés a „finom fázis”, a 18 darab tükör és a közeli infravörös kamera (NIRCAM) finom összehangolása.

Március 11-én a Webb csapata befejezte a tükrök finomhangolását. Az Optical Telescope Element (OTE) – a JWST űrteleszkóp szeme – üzembe helyezésének ebben a kulcsfontosságú szakaszában minden ellenőrzött és tesztelt optikai paraméter megfelel az elvárásoknak. Nem találtak kritikus problémákat, és nincs mérhető szennyeződés vagy elzáródás az optika útjában.

A hangolás háromszor is megtörténik, közvetlenül a „durva fázis” minden egyes köre után, majd rutinszerűen a Webb élettartama során. Ezek a műveletek mérik és korrigálják a fennmaradó igazítási hibákat ugyanazzal a defókuszálási módszerrel, amelyet a szegmensigazítás során alkalmaztak.

Újabb mérföldkő, az optika beállítása

 

"Több mint 20 évvel ezelőtt a Webb csapata a legerősebb távcső megépítését tűzte ki célul, amelyet valaha az űrbe helyezett, és egy merész optikai tervezést dolgozott ki, hogy megfeleljen az igényes tudományos céloknak" – mondta Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos missziójának munkatársa.

Ez mára valóság – a beállítás sikeres

„Teljesen beigazítottuk és egy csillagra fókuszáltuk a távcsövet, a teljesítmény pedig felülmúlja a specifikációkat. Izgatottak vagyunk, hogy ez mit jelent a tudomány számára” – mondta Ritva Keski-Kuha, a NASA Goddard-nál a Webb optikai teleszkópelemeinek menedzsere. – "Most már tudjuk, hogy megépítettük a megfelelő távcsövet."

A Webb optikája és a NIRCam olyan érzékeny, hogy megjelennek a háttérben látható galaxisok és csillagok.

A csillag ezen képe, melynek neve 2MASS J17554042+6551277, vörös szűrőt használ a vizuális kontraszt optimalizálására.

A következő hat hét során a csapat végigmegy a fennmaradó összehangolási lépéseken, mielőtt az utolsó tudományos műszer-előkészítését elvégezné.

Hol jár a Webb?

Jó úton halad az optikai teleszkópelemek összehangolása, melyet május elejére – ha nem hamarabb – befejeznek, mielőtt nekilátnak a hozzávetőleg két hónapos tudományos műszerek végső beüzemeléséhez.

Webb első teljes felbontású képei és tudományos adatai a nyáron fognak megjelenni.

A James Webb űrteleszkópot 2021. december 25-én indították útnak, amiről itt számoltunk be. (videó)

Fotók: NASA