Bekerült az Év Fája verseny döntőjébe az a miskolci, kétszázötven éves fekete nyárfa, amelyben egyúttal városunk legöregebb fáját is tisztelhetjük.

Magyarországon 2010-ben rendezte meg először az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versenyt, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a természet fontosságára, a környezetünkben lévő fákra és arra, milyen fontos szerepet tölt be mindez az életünkben. 

A miskolci lokálpatrióták, akik benevezték a nyárfát a versenyre, ezt írták róla: a 250 éves miskolci fekete nyárfa tekintélyes termetével és korával egyedi értéket képvisel a városi környezetben. A mellette folyó Erenyő-patak hajdani puhafaligetek hagyatéka. Miskolc legöregebb fája, ami kuriózumnak számít lakótelepi környezetben. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2003-ban helyi védettségű természeti értékké nyilvánította. A fekete nyárfát a kihalás fenyegeti, ezért felkerült a Környezetvédelmi Világszervezet Vörös Listájára. Lombjai között tucatnyi madárfaj fészkel és kap menedéket. Ami különösen említésre méltó még, hogy a környéken sehol sem található hasonló korú és nagyságú famatuzsálem. Majd 20 évvel ezelőtt már részesült egy elismerésben ez a különleges fa.

– Az Év Fája vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát kerestük, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. A nevezett fák közül a zsűri választotta ki a döntősöket – írják az evfaja.hu oldalon. 

A versenybe nevezett fák közül az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije minden évben 12-15 döntőst választ. Ezek után közönségszavazáson dől el, hogy közülük melyik kapja az Év Fája elismerést. Ezek vesznek részt a nyilvános döntőben, amelyben legtöbb közönségszavazatot kapó fa nyeri az Év Fája címet. A döntősök közt emellett már ott rejtőzik a Hős Fa cím nyertese is és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa, de arra, hogy mely fák kapják ezeket, csak a közönségszavazás után derül fény.

Szavazataitokat 2022. október 1-ig adhatjátok le az evfaja.hu oldalon.  Az eredményeket október 17-én, egy díjátadó keretén belül tesszük közzé.