Három remek színművész közül választhatja ki a közönség, hogy ki veheti át az elismerést.

A Kaszás Attila-díj idei három jelöltje: Harsányi Attila (Miskolci Nemzeti Színház), Ötvös András (6Szín), és Rába Roland (Proton Színház) – olvasható a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) oldalán. 

Ez a díj a színművész szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja, hiszen a fiatalon elhunyt színész mindig nagy szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumának az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

„Óriási megtiszteltetés számomra a jelölés, mert azt jelzi, hogy a társulat szerint mind emberileg, mind szakmailag megfelelek ennek a díjnak. A miskolci színházban sok olyan ember dolgozik, aki szintén érdemes lenne erre a jelölésre"– hangsúlyozta Harsányi Attila Jászai-díjas színművész.

Az elismerés átadását minden évben nagy összefogás kíséri: a díjat a Hegyvidéki Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. Az elismerést a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze. Jelentős anyagi megbecsüléssel is jár a díj: az Emberi Erőforrások Minisztériuma díja bruttó 400-ról 800 ezer forintra emelkedett 2020-ban, és jelentős pénzjutalomban részesíti a díjazottat a Raiffeisen Bank is.

A díj átadásának pontos időpontjáról és helyszínéről csak később kapunk tájékoztatást.

Szavazni ITT tudtok, mi már megtettük. Szerkesztőségünk sok sikert kíván a miskolci színművésznek!

(Fotó: Éder Noémi)