Fokozottan ellenőrzik a tüzifa kereskedőket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint általános tapasztalat, hogy a faanyag-kereskedelem felügyeleti rendszerének bevezetését követően sokan bejelentkeztek a Nébih nyilvántartásába, és megkezdték a jogszabályi követelményekhez való alkalmazkodást. Az önkéntes jogkövetési hajlandóság azonban az utóbbi időben alábbhagyott.

A hatóság ellenőrei ezért idén kiemelten ellenőrzik a szállítójegyeket és a telephelyi nyilvántartást.

Figyelj a részletekre! Kérj számlát!

Vásárlóként számlát, nyugtát és a vásárlók részére kötelezően átadandó tájékoztatót mindig kérd el. A tűzifa átvételekor ellenőrizd, hogy a szállítójegyen a feladó rovatban a hirdető megnevezése, telephelye, erdőgazdálkodói kódja vagy EUTR technikai azonosítószáma, adószáma, valamint a szállított tűzifafafajta és mennyisége, továbbá a szállító jármű rendszáma fel van-e tüntetve.

Ezeknek az adatoknak a birtokában az esetleges későbbi reklamációt könnyebben, biztosabban tudod érvényesíteni.

Ma lejár a határidő

Azoknak, akiknek nehézséget jelent a téli tüzelő beszerzése, a szociálistűzifa-program nyújt idén is segítséget.

A támogatásra ezúttal is az ötezer főnél kisebb települések önkormányzatai pályázhatnak, a kérelmek benyújtási határideje augusztus 31-e.

A nyertes önkormányzatok a támogatásból vásárolt tűzifát, illetve szenet 2022. február 15-éig oszthatják ki a rászorulók részére.