Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat! Hazánk négy legnagyobb taván  április 1-től október 31-ig működteti a Katasztrófavédelem a viharjelzőrendszert. Nézzük mit kell tudni a  Balatonon, a Tisza-, a Velencei-, és a Fertő tavon is alkalmazott rendszerről. 

A jelzés ugyanaz mindenütt

A viharjelzés fokozatai mind a négy tavon megegyeznek. A szél erősödése előtt villogó lámpákkal jelzik, hogy veszélyessé fordulhat az időjárás.

Érdemes vízbe vagy vízre menetel előtt tájékozódni arról, hogy hol vannak a viharjelző lámpák, melyik irányba kell figyelnünk. 

A katasztrófavédelmi igazgatóság oldalai mellett a TaVihar mobiltelefonos alkalmazásban is tájékozódhatsz előtte. Karikákkal jelzik lámpák helyét.

Ha a rendszer alaphelyzetben van, tehát nincs mit jelezni, a lámpák nem világítanak.

45 villanás percenként 

Ez az elsőfokú viharjelzés. Ez esetben a szél erőssége 45 és 60 km/h között van vagy lesz hamarosan.

Ilyenkor fürdeni vagy strandeszközzel, vízi sporteszközzel nem szabad messzebb menni a partról, mint 500 méter.

A felfújható strandeszközöket, a vízibicikliket, SUP-okat nagyon könnyen fújja el már egy kisebb erősségű szél is. 

90 villanás percenként 

Ez a másodfokú viharjelzés. 

Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.

A TaVihar alkalmazást be lehet állítani úgy, hogy hanggal jelezze, ha változik a viharjelzési fokozat, ez nagy segítség abban, hogy időben partra menj vagy hívd a társaidat. 

Ha a Balatonon kerülünk bajba, a leggyorsabban úgy kapunk segítséget, ha a BalatonHelp alkalmazáson keresztül értesítjük a vízimentőket. Csak meg kell nyomni az alkalmazás segélyhívóját, és a Mentésirányítási Központunk azonnal megkapja a GPS koordinátáinkat, rögtön elindul oda a mentőhajó. Fel is hívják azt a telefonszámot, amiről a jelzés érkezett, de ha a bajbajutott nem tudja felvenni, akkor is az adott GPS ponthoz indulnak.

A BalatonHelp applikáció és a TaVihar alkalmazás is letölthető Androidos telefonra és IOS-re. 

Tudtat? Nagyon nagy veszélyt rejt

 

Ha fúj a szél, a víz felszínén könnyen kialakulhat egy   30-40 centiméteres páraoszlop, pont ott, ahol az úszó a levegőt veszi. Ez a páraoszlop láthatatlan, tehát az úszó vízzel kevert levegőt lélegzik be, aminek következtében megfulladhat.  

(fotó: pixabay, vizimentok.hu)