Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Ukrajna nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 2022-es Eurovízión eredetileg 41 ország indult, ám Oroszországot februárban Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója miatt kizárták.

Az előzetesen is toronymagasan esélyesnek tartott ukránok magasan a legtöbb szavazattal nyerték meg az idei Eurovíziós Dalfesztivált. A zsűri szavazatai után a britek álltak az első helyen, Ukrajna pedig csak a negyedik helyet foglalta el. Ám a közönségszavazatokkal élre tört az ukrán folkzenekar.

A Kalush Orchestra tagjai nem nagyon tudtak együtt próbálni, és csak külön engedéllyel utazhattak külföldre, ugyanis a háborús helyzet miatt a harcra fogható ukrán férfiaknak, hogy elhagyják az országot. Az együttes egyik tagja nem vett részt az eseményen, mert a fronton teljesít katonai szolgálatot.

A szombat esti döntő előtt nem sokkal Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy Facebookra kirakott videóban fejezte ki támogatását a banda felé. Az eredmény bejelentése után pedig azt írta a közösségi oldalára, hogy  megtesznek mindent, hogy egy nap majd egy szabad, békés, újjáépült Mariupolban fogadhassák az Eurovízió résztvevőit.