Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Vádlottak padján csücsül a kovácsvágási gyilkosság valódi elkövetője

Másodszor emeltek vádat, ezúttal másik gyanúsított ellen egy Kovácsvágáson elkövetett brutális gyilkosság ügyében –  tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szerdán az MTI-t.

Az előző vádlottat korábban 18 év fegyházra ítélték, de 2017-ben – megismételt eljárás végén – bizonyítottság hiányában jogerősen felmentették.

Most egy 33 éves férfi ellen emeltek vádat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt. A vádlott Kovácsvágáson élt a családjával albérletben, rendkívül szegényes körülmények között. Munkát csak alkalmanként vállalt, és italozó életmódja miatt pénzügyi gondokkal küzdött. A helyzetet úgy akarta megoldani, hogy kirabolja a faluban egyedül élő 81 éves asszonyt. 2011 januárjában egy este a nő házához ment, majd amikor lekapcsolódtak a lámpák, az ablakot benyomva bemászott a lakásba és értékek után kutatott. A zajra az idős nő felébredt, mire a férfi azonnal rátámadt, ököllel leütötte, a földön fekvő sértettet tovább ütlegelte, végül megragadta a nyakát és a fejét hátrafeszítve eltörte a gerincét – áll a közleményben.

Ezután gyertya fényénél kutatott tovább, de semmilyen értéket nem talált, végül csak egy üveg bort vitt magával. Otthon a véres ruháját a tűzhelyben elégette, a bort pedig megitta.

A sértett sérülései az átlagosat meghaladó testi és lelki gyötrelemmel jártak. Az idős nő a helyszínen meghalt – írta a vádhatóság.

Az első vádemelés 2013 májusában történt. Akkor egy huszonkét éves férfi volt a vádlott és életfogytig tartó szabadságvesztést kértek rá. A Miskolci Törvényszék 2014 októberében a vádlottat emberölés és magánlaksértés miatt 18 év fegyházra ítélte. Ezt a döntést 2015 áprilisában megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a Debreceni Ítélőtábla. A megismételt eljárásban bizonyítottság hiányában felmentette a fiatal férfit a törvényszék, amit a táblabíróság 2017 januárjában helybenhagyott.

Az ügy jelenlegi vádlottját tavaly novemberben fogták el, azóta letartóztatásban van.