Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Válaszcsapást mértek az amerikaiak, az Iszlám állam egyik tagja meghalt

Az amerikai hadsereg megölte az Iszlám Állam egyik tagját egy légitámadásban Afganisztánban. A katonai szóvivő szerint valószínűleg nem voltak civil áldozatok. A dróncsapás volt az amerikai válasz a két nappal ezelőtti öngyilkos merényletre, amelyet a terrorszervezet vállalt magára. A kabuli repülőtérnél elkövetett robbantásban 13 amerikai katona és 169 afgán vesztette életét.

Már tavaly kiderült, hogy az Egyesült Államok – és ezzel szövetségesei – kivonják csapataikat a Dél-Ázsiai országból, véget vetve a mintegy két évtizedes háborúnak. Donald Trump akkori elnök erről meg is állapodott a tálibokkal. Bár ennek határideje eredetileg május 1. lett volna, Joe Biden regnáló elnök végül augusztus végében határozta meg a végleges kivonulást.

Azonban az elmúlt évek láthatóan nem hozták meg a várt eredményt abban az értelemben, hogy Afganisztánban nem tudott felállni egy olyan kormány, amely képes lenne kézben tartani az ország eseményeit és emiatt úgy tűnik, hogy a tálibok kezébe kerülhet a hatalom.

Csütörtökön a kabuli repülőtéren robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő, ezt torolták meg az amerikai erők egy dróntámadás formájában. A térségbeli műveleteket irányító parancsnokság azt közölte, Nangarharban végeztek az Iszlám állam egy tagjával, akiről úgy gondolják, részt vehetett a kabuli támadásokban.

Afganisztánban egyébként magyar katonák is segítették az evakuálást, őket még az események előtt, szerdán hazahozták. A katonák 540 embert mentettek ki az ázsiai országból, akik már mind itt vannak Magyarországon. 

Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt mondta, négy nemzet állampolgárait – magyar, amerikai, osztrák és afgán embereket mentettek ki. Hozzátette, azok a magyarok, akik szerettek volna hazajönni, mind vissza tudtak térni Magyarországra.