Az Európai Bizottság szigorította a paradicsomot és a paprikát károsító barna termés-ráncosodás vírussal kapcsolatos intézkedéseket.

A módosításra  annak érdekében volt szükség, hogy a tagállamok hatékonyabban és az Európai Unióra nézve egységesen járhassanak el a károsító tovább terjedésének megakadályozására – közölte az Agrárminisztérium.

A vírus rendkívül könnyen terjed, nincs ellene hatékony növényvédelmi technológia, az általa okozott elváltozások pedig eladhatatlanná teszik a termést, így a termelők Európa-szerte egyre kevésbé merik vállalni a paradicsom termesztésével járó kockázatokat.

Szigorúbbak a higiéniai előírások

Magyarországon jelenleg a több szervezet bevonásával megalkotott eljárásrend alapján történnek az intézkedések, mely már a módosításra kerülő végrehajtási rendelet szellemiségében készült. Többek közt tartalmazza a szigorú higiéniai előírásokat, a fertőzött állomány ellenőrzött körülmények között történő ártalmatlanítására vonatkozó részletes kritériumokat, a zárlat feloldásának speciális követelményeit és a kártalanítás paramétereit.

Ezek a tünetei a fertőzésnek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal korábbi tájékoztatása szerint vírus tünetei a paradicsomon a levélen és a termésen is észlelhetők. A tünetek leginkább a növény felső levelein jelennek meg, a levél felülete ráncos, érdes lesz, klorotikus foltok jelennek meg rajta, az erek sárgulnak, és bizonyos esetekben elkeskenyedik a levéllemez. A terméseken sárgás vagy barnás foltok jelennek meg, ezek felülete később érdessé válik, így friss piaci értékesítésre alkalmatlanok. A termések szabálytalanul növekedhetnek, deformáltakká is válhatnak.

 

Kép: pixabay.com