Ilyenkor ősszel a mezőgazdasági munkálatok miatti besározódott közutak súlyos veszélyt jelentenek az autósokra. A csapadékos időjárás miatt sűrűn találkozhatnak a közlekedők sárfelhordásos szakaszokkal, de a sáros szennyeződést sokkal egyszerűbb megelőzni, mint megszüntetni. Ennek fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ).

Folyamatos közút ellenőrzés és tisztítás

A Magyar Közút útellenőrei folyamatosan járják a kezelésükbe tartozó 32 ezer kilométeres közúthálózatot. Munkájuk része, hogy a közlekedésbiztonság fenntartása érdekében bármilyen közúti szennyeződést eltávolítsanak a burkolatról. Jogszabály is általánosan tiltja a szennyezést, hiszen veszélyezteti a biztonságos közlekedést, és esztétikailag sem nyújt szép látványt egy sáros burkolat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a mezőgazdaságban dolgozóknak a kedvezőtlen talajviszonyok ellenére is szükséges a munkájukat elvégezniük"

– írja a Magyar Közút, aki a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével együtt arra kéri a mezőgazdasági géppel közlekedőket, hogy a közútra való felhajtást megelőzően a kerekek felületéről, valamint a gumi bordáiból távolítsák el a felragadt sarat. Amennyiben erre nem kerül sor, akkor később sokkal nehezebb letakarítani és a saras burkolat balesetveszélyes is lehet.

Óvatosan közlekedj!

A közlekedőknek érdemes szem előtt tartani, hogy a következő hetekben egyes térségekben a szokásosnál is több mezőgazdasági járművel találkozhatnak, ezért fokozott óvatosságot, türelmet és megértést kérnek tőlük is a szakemberek.