Vírus és Zsarol

A Media Markt szervereit zsaroló vírus támadás sújtotta, kezdetben 76 millió forintnak megfelelő dollár váltságdíjat követelve.

 

Az elektronikai kiskereskedelmi óriást zsaroló vírus támadás érte, amelynek kezdeti váltságdíja 240 millió dollár volt, ami miatt az IT-rendszerek leálltak, és a tárolási műveletek megszakadtak Hollandiában és Németországban.

Európa legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiskereskedője, több mint 1000 üzlettel 13 országban. A körülbelül 53 000 alkalmazottat foglalkoztat, teljes árbevétele pedig 20,8 milliárd euró.  

Múlt vasárnap késő estétől hétfő reggelig tartó támadás, amely titkosította a szervereket és a munkaállomásokat, az IT-rendszerek leállításával megfékezték a támadás terjedését.

A támadás számos kiskereskedelmi üzletet érintett Európa szerte.

Míg az online értékesítés továbbra is a várakozásoknak megfelelően működik, a pénztárgépek nem fogadnak el hitelkártyát és nem nyomtathatnak nyugtákat az érintett üzletekben. A rendszerleállás akadályozza a visszaküldést is, mivel nem lehet megkeresni a korábbi vásárlásokat.

A holland média szerint az áruház belső kommunikációja arra kéri az alkalmazottakat, hogy kerüljék a titkosított rendszereket, és válasszák le a pénztárgépeket a hálózatról.

A zsarolóvírus-bandák általában az elején nagy váltságdíjat követelnek, hogy alapot képezzenek a tárgyalásoknak, és a kezdeti kereslet töredékét kapják meg legtöbbször.

A Media Markt magyarországi honlapján található tájékoztató szerint az online és fizikai áruházakban vásárolt termékek visszavitele továbbra is lehetséges, de a vételárat csak a technikai probléma elhárítása után tudják megtéríteni.

A rendelésfeldolgozó rendszereket is érintő hiba miatt meghosszabbodik a vásárlások teljesítése a kiesett időszakkal.