Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Vízre fel! – Elkezdődött a balatoni hajózási szezon

Nagyszombaton elindult a 176. balatoni hajózási szezon, amelyben a Balatoni Hajózási Zrt. egyebek közt új menetrenddel és májustól online jegyvásárlási lehetőséggel várja az utasait.

Tavaly a kompokon 1,82 millió, a személyhajókon 650 ezer ember utazott. Mivel jól teljesített a cég kikötő-  és különösen a vízépítő ágazata is, idén saját forrásból közel egymilliárd forintot tudnak fejlesztésekre fordítani.

Jönnek az újkompok is

A 2-3 éve elindított flottafejlesztésnek köszönhetően idén már egységes arculatú és komfortfokozatú hajók szállítják az utasokat. Az állami tőkeemelésnek köszönhetően 5,7 milliárd forintból két új komppal és két új katamaránnal bővül a flotta. Ha a Balaton vízállása lehetővé teszi a vízeresztést a Sión, egy komp és egy katamarán már május közepén megérkezhet, és nyáron munkába állhat.

Új menetrend

Változik a menetrend a Bahart személyszállító hajóin. Május közepétől a keleti medencében a megszokott Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonal helyett közvetlen járatok indulnak Siófok-Balatonfüred, valamint Siófok-Tihany között. A főszezonban napi 9, pénteken és hétvégén pedig napi 10 hajójárat közlekedik Siófok és az északi parti célállomások között. Újdonság lesz az is, hogy Balatonfüred és Balatonföldvár között közvetlen járatok közlekednek majd, és a hajók megállnak a tihanyi kompkikötőnél is.

A társaság programhajó kínálatában augusztusban a korábbi heti 2 helyett heti 3 bulihajó-járat indul a legtöbb kikötőkből, és bővül a gyerekeknek szóló Varázshajó választék is.