Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

„Nagyon távoli pontokat kapcsolunk össze a társadalomban”

A tavalyi év sikerei után idén is megrendezik a TeatRom roma kultúrális fesztivált. A fesztiválon helyet kapnak színházi darabok, koncertek és egyéb művészeti alkotások is. A fesztivál alkotói nem csak roma származásúak, hanem olyan nem-roma alkotók is, akik a roma lét kérdéseit vizsgálják. A fesztivál egyik különleges vendége a PTE romológus adjunktusa, a 30Y frontembere Beck Zoltán lesz. A fesztivál programjait Borsod megyében 8 helyszínen lehet majd látogatni augusztus 15. és 21. között. Az utolsó napon augusztus 21 -én Miskolc kap központi szerepet.

A roma szegregátumokban élők számára mindennapos kihívás az olyan alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés, mint például az egészségügy vagy a köznevelés, így nincs sok esélyük arra, hogy kultúrális élményben részesüljenek. A fesztivál magas szintű kulturális értékeket juttatt el mélyszegény településekre és az ottani helyi értékeket szélesebb kör számára teszi láthatóvá. 

A fesztivál célja a romasághoz kötődő pozitív értékek megerősítése és a roma kulturális identitás és önbizalom fejlesztése. A TeatRomnak köszönhetően a kezdő és már befutott roma alkotók romaság képe tovább formálódik és kölcsönös megerősítést nyer. Ezért kifejezetten értékesnek mondhatóak a környékbeli színházi csoportok és zenekarok által létrehozott produkciók. 

Nagyon távoli pontokat kapcsolunk össze a társadalomban ezzel a programmal.

-mondta Simon Balázs az Utca-SzAK egyesület alapítója.

Az Utca-SzAK települési színjátszó formációkat mentorál és ösztönzi őket arra, hogy az általuk fontosnak vélt témákat kifejezésre juttassák. Idén öt fiatalok által készített színdarab lesz látható, melynek témái az iskolai bántalmazás, a társadalmi előítéletekkel való megküzdés és egyes Internetes témákhoz való viszonyulás. Az egyesület alapítója kiemelte, hogy minden darab különleges és egyedi.

Bizzunk benne, hogy a kulturális kisebbségeket érintő különbségek valamilyen szinten eltűnhetnek, vagy legalábbis alacsonyabb szinte kerülhetnek

-mondta a fesztivál kapcsán Tóth Csaba a miskolci önkormányzat Kulturális, Sport és Rendezvényszervezési Osztályának vezetője.

A TeatRom fővédnöke a Társadalmi Felrzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetője Langerné Victor Katalin. A programok ingyenesen látogathatóak, de a beltéri programok előzetes regisztrációhoz kötöttek.

(Szerző: Pataki Gergő)