Sokak kedvencem a fajok nagy része Közép-Ázsiából származik, de a növény őshonos Észak-Afrikában, Közel-és Távol-Keleten, illetve Európában is. 

A tulipánok hazájának ma már Hollandia

A tökéletes és mély szerelem jelképeként is említik. Több, mint 150 faja van, és megdöbbentő módon mintegy 3000 fajtája ismert. Központi jelképe lett a szerelemnek a rózsa mellett. 

Tökéletes arra, hogy olyasvalakinek ajándékozd, aki iránt mély, feltétel nélküli szeretetet érzel, legyen szó akár a partneredről, a gyermekeidről, a szüleidről vagy a testvéreidről.

Emellett még a 11. házassági évforduló jelképévé is választották a tulipánt. Európában csak a tizenhatodik században vált népszerűvé, de Konstantinápolyban már 1055-ben termesztették a tulipánt. Itt a 15. századra pedig a legértékesebb virágok közé tartozott.

Az oszmánok jelképévé vált 

A XVII. századi Hollandiában, a tulipánmánia idején a tulipánhagymákat tulipántörő vírus fertőzte meg, mely a virágfejeken tarka mintákat hozott létre. Csodálták és nagyra értékeltek az ilyen módon létrejött különlegességeket.
Bár tört tulipánokat ma már nem termesztenek, a hozzájuk legközelebb álló változatok a "Rembrandtok" néven ismert csoporthoz tartoznak. Azért kapta ezt a nevet a virág, mert Rembrandt annak idején megfestette korának legcsodáltabb tört tulipánjait.

Hallottad?

Az 1630-as években Hollandiában a világ első tőzsdéjének összeomlását meglepő módon a tulipán okozta. 

Akkora népszerűségnek örvendett a virág ekkor, hogy határidős üzleteket lehetett rá kötni, valutaként kezelték. 

Egy-egy hagyma akár tízszer is gazdát cserélt naponta, spekulációs őrületet váltott ki. Három év alatt a piac összeomlásához vezetett.A tulipánláz vagy tulipánmánia tetőzésekor egy-egy különleges hagyma értéke mai árakon kifejezve közel 20 millió forintnak felelt meg.

Az Amszterdam közelében fekvő Keukenhofban tavasszal 7 millió hagymásnövény, főként tulipán pompázik március 21-től. Az idei év egy kicsit még különlegesebb lesz, mint máskor.Megnyitásának 75. évfordulóját ünnepli a park, és egy új tulipánfajtát is megcsodálhatnak a látogatók, amelyet III. Károly királynak szenteltek.

Hazánkban néhány hét múlva tanúi lehetünk a tavasz nagy örömünnepének, a tulipánvirágzásnak. A Tisza-tónál az idén 200 ezer  virágban gyönyörködhetünk majd.

(Forrás: lakaskultura.hu, travelo.hu/fotó:pixabay)