Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Quentin Dupieux kaotikus, bizarr filmje egy szörnyeteggel harcoló osztagról, amelyet egy Didier nevű patkány irányít, egyeseket nagyon bosszant majd, ami a film erőssége is egyben.

 

Dupieux valami kaotikust, elkülönülőt, teljesen elhanyagolhatóat és mégis furcsán lebilincselőt és egyben vicceset is összerakott. Mindazonáltal, hogy ez nagyon francia, számomra sok összehasonlítási pont angolszásznak tűnt. „A dohányzás köhögést okoz” Tristram Shandy egyik véleménye. Dupieux híres, vagy hírhedt elvetemült ravaszságáról és szürreális szeszélyes kalandjairól, és olyan filmekhez gyűjtött rajongótábort az út során, mint a Deerskin és az Incredible But True . 

Nagyon el vannak idén kényeztetve azok, akik két pofára szokták zabálni a kis költségvetésű, szürreális francia vígjátékokat (és persze el tudnak jutni európai filmfesztiválokra), ugyanis ezek nagymestere, az egykor Mr. Oizóként alkotó Quentin Dupieux pár hónap leforgása alatt kettő darab filmet is kicsapott a diliasztalra. A szuper Incroyable mais vrai februárban ment először a berlini filmfesztiválon, az időutazó féregjárattal ellátott családi ház története, amely sikeresen egyesítette a mindennapok hülyeségeit azzal a fajta fantasztikummal, amit leginkább sci-fikben szokott látni az ember, de a két témát úgy tudta egyensúlyban tartani, hogy a marhulás alatt nem veszett el az ember.

Pár hónappal Berlin után pedig Cannes-ban már érkezett is a következő, a Fumer fait tousser, ami magyarul annyit tesz, hogy A dohányzás köhögést okoz, amiben ez a fúzió annyira nem működik, mint az előző filmjében (ami egyébként a legnagyobb francia mozisikere lett több mint 270 ezer eladott jeggyel), de ez még nem jelenti azt, hogy nem lehet fuldokolva röhögni rajta.

A Fumer fait tousser ötlete a következő: szuperhősök elvonulnak egy csapatépítőre, ahol egymást próbálják riogatni rémisztő történetekkel. Mivel Dupieux filmjéről van szó, a szuperhősök csapatát úgy hívják, hogy Tabac Force, a szupererejük pedig abból áll, hogy különböző káros anyagokat tudnak kibocsátani a kezükből. A nevük is ilyen, az egyikőjük Nikotin, a másik Ammónia, a harmadik Higany, és így tovább.

Nagyjából úgy öltöznek, mint a Power Rangers, csak színkódok nélkül, a film elején pedig éppen óriási harcban vannak egy nagyra nőtt teknőssel. Amikor a kung-fu nem válik be, akkor elhatározzák, hogy rákot adnak neki, úgyhogy egyszerre öten megmérgezik. A teknős felrobban. Főnökük, egy Didier nevű patkánybáb, aminek a szájából valami azonosítatlan trutyi folyik, megdicséri őket, de kiad egy figyelmeztetést is, miszerint a Tabac Force csapatszelleme megcsappanóban van, úgyhogy kiutal nekik egy hét együttlétet.

A Fumer fait tousser ott viszont rakétaként lő ki, amikor előáll az igazi farbával: hogy a szuperhősök sztorija valójában csak egy ürügy, hogy más, klasszikus Dupieux-sztorikat meséljenek a szereplői, többek között egy grill-lapon piruló barrakuda is. A különálló sztorik csodálatosak. Ezek a fésületlen, a valóságból táplálkozó rövidfilmek már pontosan belejátszanak Dupieux erősségébe, hiszen olyan félelmeket dolgoznak fel (félelem a saját agyunktól vagy az ipari balesettől), amikkel lehet azonosulni, de olyan formában, hogy a lehető legbizarrabb végeredmény süljön ki belőlük. Főleg amikor az éppen sülő barrakuda mesél.

A Smoking Causes Coughing-ot július 7-én mutatják be az Egyesült Királyságban és az ír mozikban, Ausztráliában pedig elérhető digitális platformokon.