Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A horvát Cetina folyó forrásának látványa madártávlatból páratlan és meglehetősen felkavaró: mintha csak egy óriási mélykék szem bámulna ránk. Igazi drónfotós Mekka!

Amíg Horvátországban mindenki a Plitvicei-tavakra és a Krka Nemzeti Park csodás vízeséseire figyel, addig szépen megbújik a háttérben egy egészen különleges helyszín, ami nem más, mint a Cetina folyó forrása, amit a „Föld szemének” is emlegetnek. Civljane település a legközelebbi tájékozódási pont, innen juthatunk el a kristálytiszta vizű karsztforráshoz. A Cetina az ország legnagyobb vízhozamú folyója, több mint 100 kilométer hosszan kanyarog az Adriáig, és Omisnál torkollik bele.

A hihetetlen színű és tisztaságú karsztjelenség eddigi tudásunk szerint körülbelül 150 méter mély, és gyakorlatilag nem más, mint egy mészkőüreg. Pechünkre hiába hívogató a tisztasága és látványa, a hőmérséklete miatt fürdésre alkalmatlan, még a nyári hónapokban is.


A legbátrabbak persze bevállalják a maximum 10 fokos, így csaphideg Izvor Cetine jegességét, már csak egy megismételhetetlen drónos fotó erejéig is. A forrás ugyanis madártávlatból mutatja legmeglepőbb formáját, színét, amiért ráragadt szemes hasonlat. Percekig el lehet veszni egy itt készített fotó tanulmányozásában. Van benne valami egészen misztikus, titokzatos és joggal gondoljuk, hogy a természet a legkreatívabb építész.

Annak ellenére, hogy széltében a kiterjedése egészen csekély a látványos forrásnak, a mélység számos egyéb izgalmat tartogat a profi barlangi búvárok számára. Közülük sokan bakancslistás tételnek tartják a horvát karsztjelenséget.

Izvor Cetine közelében sokféle aktív program közül válogathatunk: rafting, canyoning, sőt, zipline-élmény is adott. Jövő tavasszal/nyáron tehát érdemes úgy tervezni a horvát kiruccanást, hogy az adriai napozás és úszás mellé beférjen ez az egyedülálló geológiai képződmény és a közeli extrémsportos kalandok.