Korábban 33 amerikai állam perelte be a Metát a cég kiskorú felhasználókkal kapcsolatos adatkezelési módszerei miatt, az ügyben pedig egy újabb panasz került elő.

Eszerint a Meta célja az, hogy a 13 éven aluli gyerekek is használják a platformot, mindemellett kifejezetten figyelik is ezt a korcsoportot az Instagramon.

A dokumentumban azt állítják, a Meta régóta tisztességtelen eljárást folytat azzal kapcsolatban, hogy hogyan kezeli a kiskorú felhasználók fiókjait: amikor felfedezi azokat, vagy bejelentést kap róluk, gyakran nem szünteti meg őket, sőt, folytatja az adatok begyűjtését.
 

A panasz szerint a 13 éven aluli felhasználók jelenléte nyílt titok a Metánál. A cikkben megjegyzik, a Facebook és az Instagram szabályzata szerint a regisztráció alsó korhatára 13 év, ám a gyerekek könnyen hazudhatnak az életkorukat illetően. A per szerint a Meta is tudatában van ennek, ráadásul nem sokat tett annak érdekében, hogy mindezt megakadályozza.

Hangsúlyozzák, amikor 2019 és 2023 között a Meta „több mint 1,1 millió bejelentést kapott 13 éven aluli felhasználókról az Instagramon, a fiókoknak csak egy részét tiltotta le, és rutinszerűen folytatta a gyermekek adatainak gyűjtését a szülők beleegyezése nélkül” – áll a dokumentumban.

Az állítás szerint a Meta folyamatosan megszegi a kisgyerekek online jelenlétét is védő amerikai törvényt (a COPA-t) azzal, hogy a szülők beleegyezése nélkül kezeli az adataikat. Mindemellett a kereset azt is állítja, a Meta platformjai manipulálják a fiatal felhasználókat, hogy egészségtelenül sok időt töltsenek az alkalmazások használatával, hozzájárul a testképzavar kialakulásához, és potenciálisan káros tartalmaknak teszi ki őket, ám Mark Zuckerberg tagadja ezeket.