Jelentős újítást jelentett be a Michelin-kalauz: a jövő évtől már szállodákat is rangsorol a francia étteremkalauz.
Eredeti küldetését erősíti a Michelin-kalauz: immár nem csak éttermeket, hanem szállodákat is tesztel és értékel az étteremkalauz. Az 1900-ban Édouard Michelin és André Michelin által alapított “útikönyv” ötlete valójában egy igazán trükkös gumiabrincsreklámként született meg. A piros színű borítóval pompázó kötet a századeleji utazókat hivatott eligazítani az étteremválasztásaikban.
A közel egy és negyed évszázados múltra visszatekintő kiadvány Magyarországon is jelen van, 2010-ben értékelt előzör (1 Michelin-csillagot kapott Gerendai Károly étterme, a Costes), tavaly óta pedig immár Budapesten kívül, vidéken is látogatnak éttermeket a kalauz ellenőrei, az úgynevezett inspektorok. A sokáig csak Nyugat-Európában jelenlevő Michelin Guide az utóbbi évtizedben óriási erőkkel terjeszkedik. Megjelent Ázsiában és Dubajban is, friss bejelentésük nyomán pedig Mexikóban is megveti a lábát a francia étteremkalauz.
Nagy újítás: az étkezési élmények kiegészítése a szálláshelyek nyújtotta élményekkel
A Michelin Guide munkatársai 120 országban több mint 5000 hotelt és szálláshelyet válogattak ki világszerte a hatalmas felhozatalból. Egy új értékelési kategóriát hoznak létre: az éttermek után Michelin-kulccsal jelölik azokat a kivételes utazási és szállásélményt nyújtó létesítményeket, amelyek kiemelkednek a nemzetközi mezőnyből.
Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója így kommentálta a kalauz újítását: “A Michelin-kulcs egyértelmű, megbízható jelzés lesz az utazók számára. Ahogy a Michelin-csillag kiemeli a művészetük csúcsán álló éttermeket, úgy a Michelin-kulcs is a világ legkülönlegesebb szállodáit mutatja be, egyben az elkötelezett, lelkes vendéglátós szakemberek csapatmunkájának elismerése is.”
A kalauz célkitűzése tehát, hogy az éttermi ajánlásaihoz hasonlóan olyan szálláshelyeket értékeljen, amelyek akár saját jogukon, önálló úticélkénz is megérik a látogatást.
Különböző árkategóriákban és stílusokban fogják listázni a szálláshelyeket, a válogatás pedig 5 kritériumon alapul majd:
- Megállja a helyét önálló célpontként is: a szálloda hozzájárul a helyi élmények összességéhez.
- Kiemelkedő építészeti és belsőépítészeti megoldások.
- A szolgáltatás, a komfort és a karbantartás minősége és rendszeressége
- A létesítmény egyedi mivolta, karaktere.
- Az élmény nyújtotta minőség és a kifizetett ár arányossága.
A Michelin Guide szállodaértékelő rendszere 2024-ben debütál. Arról nincs információnk, hogy magyar szálláshelyeket is tesztelnek és értékelnek-e majd.