Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Adj vért a légimentőkkel, hogy mások is túlélhessék!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Immár 2. alkalommal szervezi meg közösségi eseményét a Magyarországi Légimentésért Alapítvány, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., és a Magyar Vöröskereszt szakmai partnerével, az Országos Vérellátó Szolgálattal.

A pénteki (szeptember 23.) nap különlegessége, hogy a mentőhelikopter a Szent István térre kitelepülve biztosítja az ügyeletet és bár reméljük, hogy nem lesz rá szükség, de onnan kerül majd riasztásra. A donorok, családtagjaik, és minden érdeklődő megtekintheti belülről a gépet, és az éppen ügyelő ligamentők is megpróbálnak minden kérdésre választ adni.

Véredben a segítség

Egy országos felmérés alapján Magyarország vérkészletének biztosításához naponta 1600-1800 véradó megjelenésére lenne szükség. Ennyi donorra van szükség, hogy a biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

Bárki adhat vért, aki egészségesnek érzi magát és elmúlt már 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét, és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. Fontos, hogy a véradásra indulók fogyasszanak megfelelő mennyiségű ételt és folyadékot, valamint vigyenek magukkal személyi igazolványt, lakcímkártyát és TAJ kártyát.