Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Mamirauá Intézet, a brazil tudományos minisztérium által finanszírozott kutatóintézet számolt be a szomorú hírről, miszerint a példátlanul meleg vízhőmérséklet nyomán több mint 100 delfin tetemére bukkantak az elmúlt két napban, melyek mindegyikét a Tefé-tóban találták meg.

Az intézet hangsúlyozta, a tömeges pusztulás ilyen magas száma szokatlan, azt sugallva, hogy a rekordmagas vízhőmérséklet és az Amazonas térségében tapasztalható történelmi szárazság lehetett a szomorú jelenség oka.

A delfinek tömeges pusztulása pedig csak egy újabb jel arra, hogy az emberi tevékenység és a szélsőséges aszályok milyen hatást gyakorolnak a régióra, nem beszélve magáról az éghajlati válságról.

Az intézet a CNN brazil lapjának nyilatkozva osztotta meg:

„Még korai lenne meghatározni ennek a szélsőséges eseménynek az okát, de szakértőink szerint minden bizonnyal összefügg a szárazsági időszakkal és a Tefé-tó magas hőmérsékletével, melynek egyes pontjain a hőmérséklet meghaladja a 39 Celsius-fokot.”

Az Amazonas jelenleg a szárazság időszakában van, s a folyó állatvilágának több példánya is látványosan szenved a rekordmagas hőmérséklettől: a kutatók és aktivisták úgy próbálják megmenteni a túlélő delfineket, hogy a külvárosi lagúnákból és tavakból átviszik őket a folyó főágába, ahol hűvösebb a víz.

Ugyanakkor ez a gyakorlat sem túlzottan biztonságos, mert először ellenőrizni kellene, hogy vannak-e a delfinekre veszélyes toxinok vagy vírusok a folyókban, mielőtt még szabadon engednék a delfineket.