Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Zeneakadémia az idén hegedűsöknek hirdette meg a 46 ezer euró összdíjazású Bartók Világversenyt.

A megmérettetésen 16 ország 31 fiatal tehetsége vesz részt, a díjat szeptember 10-én, gálaesten adják át – közölte a Zeneakadémia.

A közlemény szerint a szombati sorsoláson – a Zeneakadémia versenyeinek hagyománya szerint – a legfiatalabb induló, a tizenöt éves Kelemen Gáspár húzta ki az első fellépő sorszámát, aki a kínai Zhang Xunyue lesz. A többiek betűrendben következnek majd, ez a sorrend az egész verseny alatt érvényes marad.  

A versenyzők között 7 japán, 3-3 magyar és orosz, 2-2 koreai, cseh, spanyol, olasz és kínai, valamint egy-egy brit, román, török, svéd, német, moldovai, francia és egyesült államokbeli állampolgár van.

A Zeneakadémia tájékoztatása szerint Daniel Phillips amerikai hegedűművész, a nemzetközi zsűri elnöke, a New York-i The Juilliard School oktatója a köszöntőjében azt mondta, Magyarország sok kitűnő muzsikust adott a világnak. Öröm és megtiszteltetés a Zeneakadémián lenni, amely a magyar zeneművészet központja. 

Az első díj 22 000 euróval jár, a második 14 000-rel, a harmadik 8000-rel, emellett 2000 euróval jutalmazzák a kortárs darabok legjobb előadását.

(Nyitókép: bartokworldcompetition.hu)