Kezdőlap KIEMELT

Az Európai Színházi Unió tagjává vált a Miskolci Nemzeti Színház.

Az Európai Színházi Unióban jelenleg a miskolci az egyetlen magyarországi színház.

A szervezet tagja többek közt a Római Nemzeti Színház, az Észak-Görögországi Nemzeti Színház, a krakkói Helena Modrzejewska Nemzeti Stary Színház, a milánói Piccolo Színház és a portugál Sao Joao Nemzeti Színház – áll a Miskolci Nemzeti Színház csütörtökön kiadott közleményében.

"Az, hogy tagjai lettünk az Európai Színházi Uniónak, elmondhatatlanul fontos mérföldkő a színház életében. Lehetőségünk lesz arra, hogy nemzetközi fesztiválokon vegyünk részt, a tagszínházak előadásait hozzuk el a miskolciaknak, és természetesen a mi előadásainkat is megismerhetik világszerte" – idézi a közlemény Béres Attilát, a teátrum igazgatóját.

A közlemény szerint az Európai Színházi Unió tagszínházai évente több mint 10 ezer előadással és 3 millió nézővel rendezvények széles skáláját kínálják, legutóbb november 4-19. között Kolozsváron rendezték meg az Európai Színházi Unió 20. Fesztiválját, melyen többek között görög, cseh, magyar, portugál és olasz társulatok képviseltették magukat.

Az Unió jelenlegi elnöke Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, aki 2018-tól tölti be pozícióját.

Az Európai Színházi Uniót 1990-ben alapította Jack Lang francia kulturális miniszter és Giorgio Strehler, a milanói Piccolo Teatro igazgatója, s azóta is Európa egyik legfontosabb színházi szövetsége. Jelenleg az Európai Színházi Unió mintegy 30 tagot tömörít – nemzeti és nemzetközi befolyással rendelkező színházakat – Európa-szerte és azon túl.