A Duna-Dráva Nemzeti Park a két névadó folyó mentén, mintegy 50 ezer hektáros területen helyezkedik el, és rendkívül különleges nemzetközi értéket képvisel, hiszen a világ első, öt ország közreműködésével megvalósult bioszféra-rezervátumának részét képezi.

A denevérek násza nyár végén, ősz elején zajlik. Ebben az időszakban gyakori jelenség, hogy a denevérek nászbarlangokat keresnek fel, amelyek később telelőhelyül is szolgálhatnak. A Dunántúl egyik legjelentősebb nászbarlangja az Abaligeti-barlang, ahol több ezer denevér fordul meg augusztus végén és szeptember elején. A párzás ősszel történik, de a magzat fejlődése a téli álmot követően indul meg.
Az Abaligeti-barlang az emberi szem számára láthatatlanul, ma is folyamatosan változik, amelyről a járat teljes hosszában folyó patak gondoskodik. Több mint 460 méter hosszú, kiépített főága gyalogosan, utcai ruhában kényelmesen végigjárható, a barangolás után a Denevérmúzeum meglátogatására is lehetőség nyílik.
Az Abaligeti-barlangon túl számos rendkívüli programot kínál a természet szerelmeseinek a Duna-Dráva Nemzeti Park:

  •    Szeptember 10-én a résztvevők az ártéri erdő sajátos képi- és hangvilágát ismerhetik meg a ’Nyárvégi hangulat’ – kenutúrán. Az evezés alkalmával szerencsés esetben még szarvasbőgés is hallható lesz.
  •  Szeptember 14-én a Havi-hegy egyedülálló élővilágát deríthetik fel az érdeklődők a ’Kaland a Havi-hegyen’ nevű program keretein belül. A résztvevők a túra során megismerhetik a hegyek kialakulásának folyamatát és a Havi-hegyet alkotó kőzetek tulajdonságait is.
  • Szeptember 23-án a látogatók kanyargós utakon, lépcsőkön haladva barangolhatják be a Pintér kert Arborétumot a ’Fény és zene a Pintér-kert Arborétumban’ nevű eseményen. Az érdeklődők megcsodálhatják a különböző fás- és lágyszárú növényeket, a két kis tavat, a Villányi Alkotótelepen készült műalkotásokat, továbbá a jellegzetes mecseki karszt bokorerdőt és a különleges városi panorámát is. Az este folyamán a Pintér-kert Arborétum szobrait, fáit, bokrait valós idejű, látványos fényinstallációkkal öltöztetik fel a szervezők.