A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) rendszeresen értékeli – az országosan száz Tourinform irodát tömörítő – szakmai hálózatához tartozó irodák teljesítményét.

A vizsgálat kiterjed többek között a munkatársak szakmai felkészültségére, helyismeretére, nyelvtudására, valamint a szolgáltatások mennyiségére és minőségére, továbbá az iroda rendezettségére és a kiadványkínálatra is.

Elbírálás

A június 30-án zárult 2021-2022-es időszakot vizsgálva a miskolci Tourinform közel száz százalékos teljesítményével a legjobbak közé került, és minden olyan kritériumnak eleget tesz, amelyet a kiválóan teljesítő irodáktól elvárnak.

Ráadásul ezt a teljesítményt nemcsak egymáshoz, hanem az országos átlaghoz is viszonyítják. Átlag fölötti az éves megkeresések száma – ebben az időszakban 11 és fél ezer ügyfelet szolgáltak ki a miskolciak –, de az adatbázisban kezelt turisztikai objektumok száma és turisztikai besorolása is magasabb, mint a legtöbb helyen.

Feladatok

Az MTÜ nemcsak országos és térségi kiadványokkal, hanem feladatokkal is ellátja a Tourinformokat.

Az irodákat több alkalommal végzett próbavásárlásokkal ellenőrzik, ráadásul nem csak személyesen, hanem telefonon és írásban is. Természetesen nem csupán az ügyfélszolgálati teljesítményt vizsgálják, az irodahálózat rengeteg háttérmunkában is részt vesz, hiszen a Tourinformok végzik a Nemzeti Turisztikai Adatbázis kezelését és aktualizálását. A miskolci irodának nincs könnyű dolga, hiszen adatgyűjtő területe 57 települést foglal magába, ami közel kétszerese az országos átlagnak.

A Tourinform Miskolc munkatársai rendszeresen részt vesznek azokon a tréningeken, konferenciákon, amelyeket a hálózatban dolgozó 240 Tourinformos számára szervez az MTÜ, és mindenki sikeresen teljesítette a vizsgakövetelményeket is.

Az iroda tevékenysége

Az alapszolgáltatások mellett a miskolci információs iroda egyéb szolgáltatásokkal is várja a vendégeket, hiszen itt működik a Miskolc Pass turisztikai és városkártya teljes körű ügyfélszolgálata és a Miskolc Bolt, valamint az iroda szervezi a nagy népszerűségnek örvendő miskolci városnézéseket. A keresleti változások indokolják, hogy a nyári időszakban a főiroda mellett információs pontot is működtessenek Lillafüreden. Emellett turisztikai weblapot üzemeltetnek, és hétről hétre összeállítanak egy programajánló hírlevelet. A fentiekkel nagyban hozzájárulnak Miskolc és környéke turizmusának népszerűsítéséhez, valamint folyamatosan segítik a Magyar Turisztikai Ügynökség marketingmunkáját, tartalomgyártását, kiadványkészítését, illetve kapcsolatot tartanak a térség szakmai szervezeteivel és szolgáltatóival.

A Tourinform Miskolc iroda munkatársai szeptember végén, a Turizmus Világnapjához kapcsolódva tervezik, hogy a munkájukat bemutató programot szerveznek a szakma és az érdeklődők számára.

(x)