Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Brutálisan megdrágultak az új lakások a fővárosban

Átlagos négyzetméteráruk elérte az 1 millió 430 ezer forintot, ami éves összevetésben 32 százalékos emelkedés, az előző negyedévhez képest pedig 6 százalékos növekedést jelent – tudatta a Cordia.

A lakóingatlan-fejlesztő vállalat közleménye szerint Budán a fajlagos ár átlagosan meghaladta az 1 millió 660 ezer forintot, Pesten pedig elérte az 1 millió 300 ezer forintot szeptember végére. Kiemelték, hogy az eladó lakások kínálata a második negyedévhez hasonló ütemben, 10 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben. Ezáltal szeptember végén több mint 5200 újépítésű lakásból választhattak a vevők. 

Idén Budapesten július és szeptember között mintegy 1060 új lakást értékesítettek, ami lényegében megegyezik az előző negyedév 1100-as eladási szintjével – tette hozzá a cég az MTI-hez eljuttatott közleményében.  

Kitértek arra is, hogy idén július és szeptember között 1500 új lakás volt a piacra érkező projektekben; ez alig maradt el a 2017-2021 közti negyedéves átlagtól, ami 1690 új lakást tett ki. A mélypontot 2022 első három hónapjában mért 710 új lakás jelentette. 

A Cordia az egyik legnagyobb lakóingatlan-fejlesztő és -befektető vállalatcsoport a közép- és kelet-európai régióban. A társaság jelen van Magyarország, Lengyelország, Románia és az Egyesült Királyság újlakás-kínálati piacainak közép- és felsőközép-szegmensében, továbbá egy pilotprojekttel Spanyolországban is.