Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Búcsúzik a legendás kisautó

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lezárult egy korszak, pénteken hagyja el a gyártósort az utolsó Ford Fiesta, írja a Guardian. Az ikonikus középkategóriás modellből összesen 22 millió darabot adtak el világszerte. Az amerikai autógyártó 1976-ban dobta piacra az első Fiestát, a cél egy kicsi és hatékony autó megalkotása volt.

 

„A Ford elektromos autókra való átállása a következő időszakban a többi cégnél is meg fog történni, ahogy közeledik a 2030-as EU-s tilalom az új benzin- és dízelüzemű autók értékesítésére” – mondta Erin Baker, az AutoTrader online járműkereskedelmi szakértője a lapnak. A cég közel 2 milliárd eurót tervez befektetni kölni üzemébe, hogy átálljon a várhatóan még az idén piacra kerülő új elektromos modellek gyártására. 

A Fiesta gyártása kezdetben a francia határhoz közeli Saarlouisban kezdődött, majd Kölnbe helyezték át, ahol több évtizeden át folytatták. Annak ellenére, hogy 2016-ban ünnepelték a 40. évfordulót, és kijelentették, hogy "a Fiesta sikertörténete még messze nem ért véget", úgy tűnik, hogy az idő végül utolérte ezt az ikonikus modellt. Ferdinand Dudenhöffer iparági szakértő szerint ez a Ford számára sorsfordító pillanat.