Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Spanyolország egy egészen új módszerrel kívánja mérsékelni az utcákat és partokat ellepő cigarettacsikkek számát.

 Spanyolországban egy új környezetvédelmi szabályozás értelmében ezentúl a dohányipari vállalatoknak kell megfizetniük az eldobott cigarettacsikkek eltakarításának díját: az országban éves szinten több millió cigarettacsikket dobnak el az emberek a köztereken.

A pénteken hatályba lépő szabályozás egy olyan intézkedéscsomag része, mely többek között korlátozza az egyszer használatos műanyagok használatát. A kormánynak ezzel az a célja, hogy a környezetszennyezőket arra kötelezze, takarítsák el az általuk okozott szennyeződéseket.
Így tehát ezentúl a dohányipari vállalatok feladata lesz a lakosság felvilágosítása is, nevezetesen, hogy ne dobálják el csikkeiket a közterületeken, noha egyelőre nem tudni, hogy a takarítás hogyan fog megvalósulni és az mennyibe fog kerülni a cigarettagyártóknak.
Egy friss katalán tanulmány szerint a költségek éves szinten polgáronként 12-21 euróra rúgnak, ami összességében akár 1 milliárd eurós költséget is jelenthet.
Az év elején a kormány egy olyan rendszer bevezetésére tett javaslatot, melynek keretében a csikkeket darabonként 0,20 euróért lehetne “visszaváltani”, ami a jelenlegi 5 eurós átlagárhoz képest 4 euróval növelné egy 20 szálas dobozos cigaretta árát.