Kezdőlap KIEMELT

Cool Miskolc – Közös úton a klímasemlegesség felé

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 100 Klímasemleges és Okos Város Misszió jegyében workshopokat szervez Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Miskolc MJV Önkormányzatának közleményében azt írják, hogy októberben öt alkalommal, öt helyszínen, öt különböző témában hallgathatnak meg szakértői előadásokat a miskolciak, hogy aztán közösen gondolják tovább a hallottakat. A cél közösen közelebb kerülni a klímasemlegességhez – az egyén, a család, a közösség és a város szintjén egyaránt.

A klímasemlegesség elérése egy összetett feladat, amelynek napról napra egyre nagyobb jelentőséget adnak az olyan időjárási szélsőségek, mint az októberi hőhullám vagy a hosszú aszályos időszakot követő súlyos viharok. Ezért egyre többen figyelnek oda arra, hogyan ne károsítsuk tovább éghajlatunkat, és egyre többekben tudatosul: ők is tudnak tenni ennek érdekében.

Az elköteleződés utáni következő gondolat már a konkrétumokra irányul. Ugyanakkor nem feltétlenül magától értetődő, hogy az átlag miskolci polgár milyen eszközökhöz nyúlhat, ha szeretne klímatudatosabban élni – olvasható a közleményben. 

Azt is kiemelik, hogy rendkívül fontos tisztában lenni a lehetőségekkel itt helyben, hiszen a 100 Klímasemleges és Okos Város Misszió tagjaként Miskolc azt vállalta, hogy visszafogja az üvegházhatású gázkibocsátásait és a lakosokkal, a civilekkel, a cégekkel, illetve az intézményekkel összefogva, közösen felkészül a klímaváltozás várható hatásaira – ez pedig csak közösen sikerülhet, klímatudatos összefogással.

A tájékoztatás és a társadalmi egyeztetés, illetve a II. Miskolci Ötletmaratonra történő felkészülés jegyében szervez Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata klímaworkshopokat októberben, hogy minél többen csatlakozzanak ehhez a misszióhoz. A műhelymunkák során megfogalmazott javaslatokat pedig beépítik a jövő év első felére elkészülő Városi Klímaszerződésbe.

·       Október 11. 17:00; Kilián-Észak Közösség, Kacsóh kert (3534 Miskolc, Kacsóh Pongrác u.); Nagy Dezső: Vízvédelem, vízmegtartás
o   Sok a víz Miskolcon vagy kevés? Féljünk a Szinvától vagy féltsük a Szinvát? Hogyan gazdálkodjunk vizeinkkel Miskolcon? Mi az a vízmegtartás és milyen jelentősége van a város működésében? Beszélgetés Miskolc vízgazdálkodási kihívásairól.

·       Október 13. 17:00; Ady Endre Művelődési Ház (3535 Miskolc, Árpád út 4.); Gőz Brigitta, Szalkai-Lőrincz Ágnes: Energiaközösségek
o   A közösségi energia az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is fontos szerepet játszik, de sokkal többről szól mint szélerőművekről és napelemekről. Segíthet új egyensúlyt teremteni, a helyben élőket erősíteni. Olyan gazdaság és társadalom ígéretét hordozza magában, amely az együttműködésen alapul.

·       Október 17. 17:00; Ifjúsági ház (3531 Miskolc, Győri kapu 27/a); Sándor Judit, Czifrusz Natália: Városi ökoszisztéma, tereink és kertjeink biodiverzitása

o   A biodiverzitás a sokféleséget jelenti. Szűkebb és tágabb értelemben az otthonunkat, élőhelyünket, ahol nem egymagunkban elszigetelten vagyunk jelen, hanem embertársaink mellett számos élőlénnyel közösen. Sajnos a mindennapi életünk sodrásában egyre messzebb kerülünk a többi élőlénytől. Itt az ideje ezen változtatni! Vegyük észre a minket körülvevő világot a mikroorganizmusoktól a matuzsálem fákig!

·       Október 18. 17:00; Avasi Közösségi Kávézó (3529 Miskolc, Szentgyörgy út 42-44.); Szunyogh László, Kunhalmi Zoltán: Tudatos, együttműködő közlekedés.

o   Miskolcon nem autósok, kerékpárosok, gyalogosok vannak, hanem miskolciak a lehetőségeik szerint választott közlekedési módon. Hogyan férünk el a város utcáin, miénk-e az utca? Gyerekek labdázzanak ott, vagy autópálya vezessen a házunk előtt?

·       Október 26. 17:00; Célpont Közösségi Iroda (3530 Miskolc, Arany János 29-35.); Laskó-Kuthi Adrienn: Körforgásos gazdaság, élelmiszerbiztonság, hulladékcsökkentés
o   "Az vagy, amit meg(t)eszel!" –  Mindennapi tevékenységeink hatása a környezetre. Az előadás arról szól, hogy a fogyasztói szokások átgondolása milyen lehetőségeket biztosít akár a nagy nemzetközi problémák enyhítésére. Hogyan érhetjük el, hogy azt együk, amit szeretnénk? Mi az a túlcsomagolás?