Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A Costa Blanca szuper nyaralóhely, ami Benidorm vagy Alicante városain és a tengeri kalandokon felül is tartogat meglepetéseket. Például a Laguna Aalada Torrevieja-t.

Nem hiába népszerű a 200 kilométeres partszakasz: a Costa Blanca mai napig Spanyolország egyik leglátogatottabb fertálya. Remek partok, emlékezetes építészet, izgalmas és változatos városok, pazar gasztronómia. Persze, van néhány rejtettebb kincse is: ezek közé tartozik a rózsaszín tó, ami halobacterium vagyis a köznyelvben használt „sóbaktérium” miatt kapja különös árnyalatát. A tónak van egy közeli testvére is, teljesen átlagos zöldes-kékes színnel.

A Laguna Salada de Torrevieja egyik a kontinens legsósabb tavainak, 350 gramm sót termel egyetlen liter vize. Ez egy szupermagas koncentráció, majdnem eléri a Holt-tenger extrém sótartalmát is. Ennél fogva iszapja is gyógyító hatású, ezt a tó közepének fenekéről bányásszák és a gyógyszeriparban, szépségiparban hasznosítják. Ez a magas sótartalom kivételes mikroklímát teremt a tó környékén, ami szintén gyógyhatással bír: a légzőszervi megbetegedések természetes kezelése lehet a sópárás levegő belégzése.

De vissza a Laguna Salada de Torrevieja extrém színéhez: a halobacterium velejárója, hogy a Dunaliella Salina alga is megjelenik, ez a két összetevő kreálja az egészen rágógumiszínű árnyalatot. Ez a víz természetesen nem ártalmas, sőt, ám időnként szagossá válhat, akár a gyógyvizek.

Legszerencsésebb, ha nyár végén, vénasszonyok nyarán látogatjuk meg a különleges tavat, hiszen augusztus közepétől szeptember végéig mutatja a legintenzívebb színét. És még valami: ez egybevág a csodálatos flamingók érkezésével is. Körülbelül 2000 madár tölti a Laguna Salada de Torrevieja-nál a párzási időszakot. Az ő tollazatuk is az algát fogyasztó rákok miatt olyan gyönyörű színű.