Kezdőlap BORSOD Borsod - Gazdaság

Egy új program segíti vármegyénk azon településeit, ahol nincs gyógyszertár

Gyógyszertárral nem rendelkező kistelepülések gyógyszerellátásának javítását célzó kísérleti program kezdődött vármegyénk tizenkét településén.

Az elsősorban informatikai rendszerfejlesztést tartalmazó projekt nyitórendezvényén Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke kiemelte, Magyarországon jelenleg háromezer helyen működik közforgalmú gyógyszertár, 1500-1600 kistelepülésen azonban nem elérhető ez a szolgáltatás. Az ott élők számára gyógyszertár nélkül is biztosítani kell a gyógyszerhez történő hozzájutás, ez a pilot program ebben nyújt segítséget.

Később az egész országra kiterjeszthető kezdeményezésnek három szakpolitikai célja van, a betegbiztonság, a magyar lakosság megfelelő minőségű és mennyiségű gyógyszerrel történő ellátása, valamint az, hogy a magyar gyógyszerészeti és gyógyszertári rendszer álljon meg a saját lábán, és ezzel garantálni lehessen a kis patikák működését az ország legkisebb településein is.

Később a két és fél millió felhasználó által használt Egészségablak applikáció – a projekt tapasztalatainak felhasználásával  – olyan opcióval bővíthető, amely a kifejlesztett informatikai felületen megrendelt gyógyszert a lakóhelyéhez legközelebbi gyógyszertárba történő megérkezéséről értesíti a beteget.

A kísérleti program megalapozhatja az egészségügyi ágazati informatika és az online gyógyszerkereskedés jogszabályi fejlesztését. A regisztrált betegek egyedi azonosítót kapnak, amelyhez az önkormányzati falugondnokok, a legközelebbi gyógyszertár és az e-receptet felíró háziorvos lesznek hozzárendelve. Az e-receptre felírt gyógyszer beszerzését a zárt és ellenőrzött rendszeren keresztül, gyógyszer-nagykereskedő cég segítségével rendelik meg, a program pedig értesítést küld a betegnek a gyógyszer megérkezéséről. A jelzést követően a beteg személyesen veheti át gyógyszerét, de a rászorulók a falugondnokokon keresztül kérhetik a házhoz szállítást is.  

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke kiemelte, Magyarországon jelenleg háromezer helyen működik közforgalmú gyógyszertár, 1500-1600 kistelepülésen azonban nem elérhető ez a szolgáltatás. Az ott élők számára gyógyszertár nélkül is biztosítani kell a gyógyszerhez történő hozzájutás, ez a pilot program ebben nyújt segítséget.

(Nyitókép: Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke/MTI/Vajda János)