A program a Műszaki Földtudományi Kar és a MiReHu NKft. kísérleti projektjeként tavaly novemberben, az Európai Hulladékcsökkentési Hét idején indult.

A Hulladékcsökkentési Hetet szervező Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKft. (ÉMI) székhelyén adták át a 2022. évi akcióhéthez kapcsolódó elismeréseket. A díjakat Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárától vehették át a szemléletformáló akciók megvalósítói, köztük a Miskolci  Egyetem is.

Az államtitkár a rendezvényen kiemelte: a körforgásos gazdaság sokkal több, mint újrahasznosítás, hiszen a keletkező hulladék egy másik vállalat számára alapanyagot, értéket jelent. „Így zárul a kör, és alakul át a lineáris gazdaság körforgásossá, nem pazarolva a rendelkezésre álló erőforrásokat” –  mondta Raisz Anikó. A hulladékmennyiség és erőforrás-felhasználás csökkentése nemcsak a hulladékgyűjtés és -kezelés okos megszervezésének a kérdése, hanem a szemléletformálásé is – hangsúlyozta.

Lényegében ezt erősíti a Miskolci Egyetemen a MiReHu NKft.-vel együttműködésben elindított szelektív hulladékgyűjtési program is, amelynek sikerességében számítanak az egyetemi polgárság felelős, a környezetért elkötelezett együttműködésére. Fontos, hogy a mindennapok részévé, személyes üggyé váljon az újra felhasználható, hasznos anyagok visszagyűjtése.

„Mi pontosan tudjuk, miért fontos a szelektív gyűjtés. Ha ez nincs meg, akkor nem tudunk belőle értékes másodnyersanyagokat kinyerni” – fogalmazott Spekker Dorina környezetmérnök hallgató a hulladákgyűjtő edények kihelyezésekor, tavaly novemberben. A miskolci egyetemista meglátása szerint a szemléletformálást és a környezetmegőrzésével kapcsolatos tudást fontos idejében megszerezni, mert sokan ma sem tudják, mi az, amit szabad, és mi az, amit nem a szelektív hulladékgyűjtőkbe tenni. „Csak az lehet újrahasznosítható, ami tiszta. Fontos, hogy erről az új értelmiség is tudjon” – mondta.

A szelektív hulladékgyűjtők jelenleg az A/1-es, az A/3-as, illetve az E/5-ös épületekben találhatók, de idővel az egyetem valamennyi épületében megjelennek majd.