Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ennyien utaztak külföldre április és június között

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A legtöbben Ausztriát, Szlovákiát és Romániát választották – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal kiadványából. 

A három hónap alatt 4,7 millió alkalommal utaztak külföldre a magyarok, 53 százakkal többször, mint tavaly. Nem meglepő, hiszen 2021-ben a járvány miatti korlátozások sokakat kényszerítettek otthonmaradásra, 2019-hez viszonyítva pedig inkább visszaesés (24 százalék) volt tapasztalható. A magyarok átlagosan 2,7 napot töltöttek külföldön, 0,8 nappal többet, mint egy évvel korábban. 

A KSH adatai szerint a külföldre utazó magyarok 245 milliárd forintot költöttek, ami több mint háromszorosa az egy évvel korábbinak és 10 százalékkal több, mint 2019 második negyedévében. A legtöbb pénzt Ausztriában fizették ki, de nem kevés összeget hagytak Németországban és Olaszországban sem. 

A jelentés szerint a külföldiek 10,9 millió utazást tettek hazánkba ugyanezen időszak alatt. A látogatások száma az előző év azonos negyedévéhez képest 41 százalékkal nőtt, de a 2019. második negyedévinek csupán a 75 százaléka volt. A beutazók Magyarországon eltöltött ideje 25,2 millió napra emelkedett, ami egyharmadával meghaladta az előző év bázisidőszakát. A több napra érkezők egy utazás alkalmával átlagosan 5,6 napot töltöttek hazánkban, amely éves összevetésben közel egyharmados visszaesés.

A hazánkba látogató külföldiek 2022. második negyedévében 556 milliárd forintot költöttek, az előző év azonos időszaki értéknél közel kétszer többet, és alig 1 százalékkal kevesebbet, mint a járvány előtti 2019. második negyedévben. A legtöbbet (88 milliárd forintot) az Ausztriából idelátogatók költötték: kiadásaik több mint kétötödét egészségügyi ellátásokra, egyötödét szabadidő, szórakozás és egészségmegőrzési célú utazásokra, további egyötödét vásárlásokra fordították. A Németországból érkezők a zömében magánjellegű utakhoz kapcsolódóan 56 milliárd forintot fizettek ki Magyarországon. Az üzleti céllal beutazók 16 milliárd forintot, a munkavégzési céllal érkezők 7 milliárd forintot költöttek. 

A KSH összesítése szerint a magyar turisták külföldi költései 311 milliárd forinttal haladták meg a hazánkba látogató külföldiek magyarországi kiadásait a második negyedévben.