Az adó első részletét március 15-éig, a másodikat szeptember 15-éig kell befizetned. 

A változásról jön a határozat

Ha a tavalyihoz képest változott a gépjárműadód, akkor idén is határozatot kapsz. Ha változatlan az adó összege, azokat értesítésben emlékeztet a NAV a fizetésre. 

Idén az adót kerekítés nélkül, forintban kell megfizetned. Ha csak ez a különbség a tavalyi adóhoz képest, akkor a NAV szintén csak értesítőlevelet küld a határozat helyett.

Adómentesség esetén nincs posta

Nem kapnak sem határozatot, sem értesítést azok, akiket egész évre adómentesség illet meg, és ez a NAV nyilvántartásából megállapítható. Ilyenek például az egyházi jogi személyek, a GJADO-adatlapot benyújtó civil szervezetek. Nem kapnak levelet azok sem, akiknek mindegyik gépjárműve adómentes.

Ne feledd a határidőt!

A gépjárműadó első részletét március 15-ig, a második részletét szeptember 15-ig kell befizetned. 

A határidőkre azért érdemes odafigyelni, mert az adó késedelmes fizetésekor már késedelmi pótlék növelheti az összeget. 

A gépjárműadót továbbra is a NAV-hoz kell befizetni, a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára. Banki átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovat elején, ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.  A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag átutalással rendezhetik a befizetést. 

A határozatokat és értesítéseket a NAV elektronikusan (cégkapura, vagy hivatali tárhelyre, KÜNY-tárhelyre) küldi mindenkinek, aki elektronikusan elérhető. A többiek postán kapják meg a papírokat. 

A tárhelyre érkező iratot érdemes a „Tartóstárba” áthelyezni, mert az irat csak 30 napig érhető el a tárhelyen, utána törlődik.