Érdekes tapasztalatokat gyűjtöttek a vadászok.

Tizenkettedik alkalommal tartott mustrát az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. a bőgési szezonban terítékre került gímszarvas bika trófeák bemutatására. A Hegyközi Erdészet által szervezett programnak Füzérradvány, a megújult Károlyi-kastély parkja adott helyet.
A rendezvényen elhangzott, hogy a szarvasbőgés rendszertelen, területenként eltérő intenzitással zajlott. A hatóság 60 vadászterületről 548 gímbika bírálatát végezte el, ez a tervezett éves teríték 46 százaléka. A legnagyobb súlyú 10,3 kilogrammos trófeát viselő bika a Rakaca-tó és környéke vadásztársaságnál esett, kilenc kiló feletti agancsból 15-öt regisztráltak. A tapasztalatok szerint terjeszkedik a megyei gímállomány, öt év alatt 35 százalékkal nőtt a becsült létszám. A 122 vadászterület között csak 9 olyan van, ahol még nem ejtettek el gímbikát.


Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nyolc vadászterületen, mintegy 85 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást. A bőgés hektikus volt, az időjárás, a csapadékhiány, illetve a nagyragadozó, a farkas jelenléte is befolyásolta a vad mozgását. A társaságnál 147 gímbika került terítékre, ennyi korábban még soha nem esett. Az átlagsúly 5,3 kilogramm, az érmes arány 31 százalék. A Jósva-Tornai Erdészetnél a 27 elejtett bikából 63 százalékos érmes arány mellett 6,62 kilogrammos átlagsúlyt produkáltak.