Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Évente több tízezer ember halálát okozza az antibiotikum-rezisztencia

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az antibiotikumok megfontolt alkalmazása nemcsak orvosi kérdés, hanem mindannyiunk közös felelőssége, ami ágazatok közötti összefogást kíván. 

Ezt az országos tisztifőorvos mondta az európai antibiotikum nap és a november 18-24-én tartandó antibiotikum világhét kapcsán rendezett online tudományos ülésen pénteken. Müller Cecília kiemelte: az Európai Unióban egyre nő az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok aránya, így az antibiotikum-rezisztencia komoly népegészségügyi fenyegetést jelent. Becslések szerint az EU-ban, Izlandon és Norvégiában évente több mint 35 ezer ember hal meg antibiotikum-rezisztencia következtében – fogalmazott a tisztifőorvos.

Az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodájának képviseletében Szigeti Szabolcs elmondta, az "Egy egészség" megközelítés lényege, hogy az antibiotikum hatékonyságának megőrzésében mindegyik szakterületnek felelőssége és szerepe van, ezért elengedhetetlen a közös munka, az együttműködés az ágazati szereplők között. 

A tudományos ülésen szó volt még az antibiotikum-rezisztens baktériumok és a koronavírus-járvány összefüggéseiről, arról, hogyan alakult az utóbbi években az antibiotikum-felhasználás. Ismertették azt is, milyen gyakorlati problémákkal szembesülnek a kórházhigiénikusok, és milyen lehetőségek vannak az antibiotikum-rezisztens baktériumok terjedésének visszaszorítására.

A résztvevők előadást hallgathattak meg arról is, hogy mennyire elterjedtek Magyarország ivóvízbázisaiban az antibiotikum-rezisztens kórokozók, és milyen intézkedéseket hoznak az állategészségügyben az antibiotikum-rezisztencia visszaszorítása érdekében.