Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kiskorodban biztosan veled is előfordult, hogy féltél a sötétben. Talán még ma is előfordul, ha éjszaka felkelsz és meglátsz egy-egy árnyat a szobádban. De vajon mitől lehet ez?

Főleg a gyerekre igaz

A tudósok szerint a sötéttől való félelem a 3-12 éves gyerekek között a leggyakoribb, de sok felnőtt is hajlamos félni éjszaka. A kutatások szerint ez teljesen normális. A rémálmok és a félelemre való biológiai hajlam is szerepet játszik. Az emberek olyan dolgok miatt félhetnek a sötéttől, amiket látnak vagy hallanak, a fejükben lévő gondolatok, vagy rossz dolgok miatt, amelyeket esetleg átéltek.

A tudósok szerint a sötéttől való félelem gyakran a szülőktől való elszakadástól való félelemből gyökerezik. A tanulmányok kimutatták, hogy helyzeten a világjárvány sem segített, sőt, rontott a dolgokon.

A sötétség ráadásul rontja a látást. Az, hogy nem látunk olyan jól, mint ahogyan megszoktuk, szorongást, feszültséget és bizonytalanságot vált ki az emberből. Amikor egy sötét szobával vagy koromfekete éjszakai égbolttal találjuk szembe magunkat, ijesztő filmek képei juthatnak eszünkbe, és a gyerekek szörnyekre gondolhatnak.