Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elért pontszámai alapján a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákja lett a négyfős magyar csapat legsikeresebb tagja a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI).

Középiskolások számára ez a legrangosabb versenyprogramozási megmérettetés, hiszen közel kilencven ország több száz versenyzője között kell jól teljesíteniük a fejlett algoritmikus gondolkodást igénylő feladatokban.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság hétfői (augusztus 15.) közleményéből megtudtuk, hogy az idei – augusztus 7. és 15. között, Jáva szigetén, Yogyakarta városában tartott – IOI-n 88 ország 349 diákja mérte össze tudását az alapvető középiskolai feladatoknál jóval nehezebb feladatok megoldásában. A négyfős magyar csapat két tagja a helyszínen, két tagja pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának budapesti laborjából kapcsolódott be a versenybe.

A közép-európai diákolimpián komoly sikereket elérő magyar diákcsapat másik három tagja közül Czanik Pál bronzérmet szerzett, Németh Márton és Máté Lőrin pedig dicséretben részesült (honorable mention). Mindhárman a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulói.

A szervezők a 349 versenyző közül a legmagasabb pontszámot elérő 30-at díjazták arany-, 58 versenyzőt ezüst-, 88-at pedig bronzéremmel, a legalább egy teljes versenyfeladatot megoldó nem érmeseket pedig dicsérő oklevéllel – írták.

A magyar diákok a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság tehetséggondozási programja keretében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával készültek fel az IOI 2022-re. A közleményben emlékeztettek arra is, hogy az IOI 2022-n részt vevő magyar diákcsapat két héttel korábban a közép-európai regionális diákolimpiáról, a CEOI-ról három ezüst- és egy bronzéremmel tért haza.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia azért is kiemelt fontosságú, mert jövőre Szegeden versenyezhet majd 92 ország közel 400 diákja, ugyanis Magyarország rendezi az IOI 2023-at.

/A képen Molnár István Ádám és Czanik Pál látható/
/Fotó: njszt.hu/