A közelmúltban készült tanulmányok már megállapították, hogy az UPF-ek, például a fagylalt, a szénsavas üdítők és a készételek rossz egészségi állapothoz vezetnek, beleértve a rák, a súlygyarapodás és a szívbetegségek megnövekedett kockázatát.
Ennek ellenére e termékek fogyasztása világszerte ugrásszerűen megnőtt, sőt: az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban e termékek ma már az átlagos étrend több mint felét teszik ki.
A kutatók friss jelentésükben ennek kapcsán pedig arra mutattak rá, hogy az a mód, ahogyan egyes emberek ezeket az élelmiszereket fogyasztják, „megfelelhet a szerhasználati zavar diagnózisának kritériumainak”, magyarul a függőségnek.
Az ilyen kritériumoknak megfelelő magatartásformák közé tartoznak többek között az alábbiak:
intenzív sóvárgás;
elvonási tünetek;
a fogyasztás feletti kisebb kontroll;
és a folyamatos fogyasztás az olyan következmények ellenére, mint az elhízás, a falási zavar, a rosszabb fizikai és mentális egészség, valamint az alacsonyabb életminőség.
A jelentésben 36 különböző országból származó 281 tanulmányt elemeztek, melyekből kiderült, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek iránti függőség a becslések szerint globálisan a felnőttek 14 százalékánál és a gyermekek 12 százalékánál fordul elő.