A Katalin ház ünnepélyes átadóját október 5-én tartották meg.

A nővérszállóként ismert épület egykori dolgozójáról, Dongó Istvánné, Katikáról kapta a nevét, aki intézetvezető főnővérként tevékenykedett. Az 1960-as években épült ingatlan az "Egészségügyi szakellátók szállóinak fejlesztése" elnevezésű projekt részeként újult meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban.

Az egy férőhelyes szobák – részben páros elhelyezéssel – két lakóhelyiség között kialakított közös mosdó-előtérrel rendelkeznek, amelyből zuhanyzó és WC nyílik. Emellett készültek egyszemélyes, saját fürdőszobával rendelkező szobák is. Ezekben – saját ellátásra – önálló minikonyhát alakítottak ki.

Az újjáépítés első ütemében, 2019-ben európai uniós forrásból (KEHOP) energetikai felújítást végeztek. A bruttó 140 millió forintos támogatásból a külső homlokzat és lábazat hőszigetelése, a homlokzati nyílászárók műanyagra cserélése és egy napelemes rendszer telepítése valósulhatott meg.

Szintenként egy-egy közös konyhát is kialakítottak, amelyet egy időben több személy is használhat.

Idén, a második ütemben bruttó 400 millió forintos támogatásból új lakóegységeket alakítottak ki és új nyílászárókat építettek be. Megújult a gépészeti rendszer, a víz- és csatornarendszer, a központi fűtés és a teljes elektromos ellátórendszer is.

A közös mosókonyhákban mosó- és mosó-szárítógépek állbak a lakók rendelkezésére. Szintenként közös használatra alkalmas mosókonyha és takarítószer tároló helyiségek is rendelkezésre állnak.

Keveset beszélnek róla, hogy a kórház munkáltató is, több mint 5 ezer munkavállaló dolgozik az intézményben – mondta az átadó ünnepségen Dr. Révész János, a kórház főigazgatója. – Már eddig is kiemelt figyelmet fordítottunk a szabadidős tevékenységekre, a dolgozók mentális egészségére, ezért uszoda, kultúrközpont és sportpálya is van az intézmény területén, valamint óvoda a kisgyermekes kollégáknak. A lakhatás segítése pedig a pályakezdőknek jelent kiváló lehetőséget – jegyezte meg.

/Fotók: bazmkorhaz.hu/