Összesen 670 háztartás hulladékának elhelyezésére lesznek alkalmasak a speciális szeméttároló edények.

A Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás és az ÉMI Nonprofit Kft. támogatói okiratot kötött az avasi városrész hulladékgyűjtési konstrukciójának megváltoztatására, és a hozzá kapcsolódó szemléletformálási tevékenységre.

Öt helyen 25 darab szeméttároló tartályt telepítenek.

A helyszínek kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy a föld alatt elhelyezkedő közműveket ne kelljen áthelyezni, emellett a hulladéktároló ketrecek megszüntetésével parkolóhelyeket szeretnének felszabadítani.

A Szentgyörgy u. 1. számnál, a Klapka György u. 22-32. sz. között, a Középszer utca 7-11. sz. között, a Szentgyörgy u. 47. számnál illetve a Szilvás utca 11. számnál 3 köbméteres szeméttároló tartályokat telepítenek, melyek vegyes és szelektív hulladék gyűjtésére egyaránt alkalmasak lesznek. Ezek a tartályok vízzáró betonaknába kerülnek, melyek rendelkeznek csurgalékvíz tároló kapacitással is. A tartályok ürítését multiliftes darus jármű tudja elvégezni, ami azt jelenti, hogy a rendszer ugyanúgy üzemeltethető, mint egy felszíni szelektív hulladékgyűjtő sziget.

A földbe süllyesztett szeméttároló edények kapacitása, mintegy 670 háztartás hulladékának elhelyezésére lesz alkalmas.

A föld alatti hulladékgyűjtő rendszerek különlegessége és egyedisége, amely egyúttal tökéletes megoldást jelent a kevés hellyel rendelkező társasházak gyűjtési problémáira, hogy a gyűjtő edények a föld alá vannak helyezve. Azonban az itt elhelyezett tartályok mérete jóval nagyobb, mint a felszínen elhelyezett gyűjtőedényeké, viszont az igénybe vett terület mérete jelentősen kisebb.

A föld alatti edények kisméretű felszíni bedobó aknával rendelkeznek, melyek méretben illeszkednek a városban elhelyezett közterületi gyűjtőkhöz. Ezek az esztétikus megjelenésű felszíni bedobók lehetővé teszik egy sokkal rendezettebb utcakép, városkép kialakítását, hiszen így megszüntethetők a kisebb-nagyobb lerakatok az edények mellett. Csökkenthető az utcán illegálisan elhelyezett hulladékok mennyisége.

Ezeken túl a föld alatti hulladékgyűjtési rendszer még számos előnnyel rendelkezik:

  • könnyű kezelhetőség,
  • a föld alatt lelassul a baktériumok szaporodása és a szagok terjedése,
  • éghetetlen gyűjtőpont,
  • fixen letelepített (így kevésbé sérülékeny),
  • tartós és ellenálló az időjárással és a vandalizmussal szemben,
  • a nagy űrtartalom hozzájárul ahhoz, hogy a hulladék a saját súlya alatt préselődjön, így a tartály hatékonyabban használható ki,
  • biztonságos hulladékgyűjtés.

A beruházásról további információ a www.miskolc.hu oldalon olvasható.