Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Folytatódik a szúnyoggyérítési program

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A héten hat vármegyében, 68 településen és Budapest XXI. kerületében gyérítik a szúnyogokat.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több településén és a Tisza-tónál lehet majd a gyérítést végző járművekkel találkozni – tájékoztatta szerkesztőségünket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Somogy vármegyében, Kaposváron a múlt héten elmaradt gyérítést pótolják.

A korábbi csapadékos időjárás következtében több területen alakultak ki csípőszúnyog-tenyészőhelyek. A folyók árterei, az állóvizek növényzettel benőtt szélei és a ház körüli kisvizek egyaránt ideális élőhelyet biztosítanak a szúnyoglárváknak. Meleg időben akár egy hét alatt is képesek kifejlődni a vérszívók – ismertette a katasztrófavédelem.

A kifejlett szúnyogok ellen – folytatták – platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel védekeznek a települések belterületén. A készítményt finom permetként, nagyon alacsony dózisban juttatják ki az esti és éjszakai órákban, így a méhekre és más beporzó rovarokra nincs hatással.

A tervezett beavatkozások időpontja és helyszíne megtalálható a katasztrófavédelem weboldalán.