Kezdőlap KÉK HÍREK

Hálapénzért sorolta előbbre egy műtét időpontját a miskolci kórház egyik orvosa

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy férfi és két nő ellen vesztegetés miatt.

A vádirat szerint 2022. nyarán a férfi adjunktusként dolgozott egy miskolci kórházban. A női vádlott azért kereste meg az orvost szakambulanciájának rendelőjében, hogy lányának ütemezett beavatkozását hamarabb végezzék el. A nő a kórház folyosóján 100.000 forintot adott át az orvosnak.

A műtét után az anya többször eredménytelenül kereste az orvost, így az anyját, azaz a gyermek nagyszülőjét további 100.000 forint átadásával bízta meg, amelyet az orvos ismételten elfogadott, így összesen 200.000 forintot vett át. Az eljárás során azt nem lehetett megállapítani, hogy a műtét előrehozatalára orvosilag indokolatlanul került volna sor – írják a vádiratban.

Az egészségügyről szóló törvény rendelkezése szerint az egészségügyben dolgozó az egészségügyi szolgáltatás nyújtásáért semmilyen pénzbeli előnyt nem kérhet, illetve nem fogadhat el. 2022 évben a havi minimálbér bruttó 200.000 forint volt, így az elfogadható ajándéktárgy értéke, azaz a hálapénz 10.000 forintot nem haladhatott meg.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottak közül tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben az orvossal és a műtött gyermek édesanyjával szemben pénzbüntetést, míg a nagyszülővel szemben próbára bocsátás intézkedést indítványozott.