Az amerikai filmakadémia 92 nemzetközi film, 27 animációs film, valamint 144 dokumentumfilm nevezését fogadta el az Oscar-díjra. A testület még december végén nyilvánosságra hozza a kategóriák szűkített listáit, amelyekből végül kikerülnek az Oscar-jelöltek.

Mindhárom mezőnyben erős produkciókkal képviseltetik magukat a nagy stúdiók és a függetlenek is. Magyarország idén a Blokád című filmet nevezte.

A nevezési feltételeket teljesítő 92 alkotásból álló listát a filmakadémia legalább 8-9 filmet megtekintő, előzetes becslés szerint mintegy 1100 tagjának szavazatai alapján szűkítik le 15-re. A rövid listán szereplő filmek címét december 21-én jelentik be.

Több esélyes film is van a jelöltek között

A dokumentumfilmeknél 144 produkció indulhat a díjért. De az ebben a mezőnyben versenyző produkciók más kategóriákban is esélyesek lehetnek, köztük akár a legjobb film Oscarjára is bejelentkezhetnek. A mezőny díjesélyesei között emlegetik Laura Poitras filmjét, az All the Beauty and the Bloodshedet, ami a velencei filmfesztiválon Arany Oroszlán-díjat kapott, a Bad Axe című, szintén több díjjal elismert dokumentumfilmet vagy a Fire of Love című alkotást, amely a francia vulkanológus házaspárról, Katia és Maurice Krafftról szól, akik 1991-ben egy vulkánkitöréskor vesztették életüket.

Márciusban tartják a 95. Oscar-díjátadót

December 21-én derül ki a smink és haj, a hang, a látványeffektusok, az eredeti filmzene, az eredeti filmdal, a rövid animáció, a rövid dokumentumfilm és a kisjátékfilm szűkített listája is. Az Oscar-jelöléseket 2023. január 24-én jelentik be. A 95. Oscar-díjkiosztó gálát március 12-én rendezik meg Los Angelesben.