Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Hideg a radiátor, de nem baj

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A jelenlegi viszonylag enyhe időjárás miatt, ez egy teljesen normális jelenség.

Az elmúlt hetekben sokan keresték a Miskolci Hőszolgáltató Kft. Műszaki Ügyeletét azzal kapcsolatban, hogy hűvösebbnek érzik a radiátorokat. Hivatalosan május 15-ig tart a fűtési idény, ugyanakkor a szokatlan enyhe időjárás miatt előfordulhat, hogy a nappali órákban hűvösebbnek érezhetjük a radiátorokat. – Ez teljesen normális, ugyanis a MIHŐ Kft. összes hőközpontja automatikus szabályozórendszerrel van ellátva, ami azt jelenti, hogy a külső hőmérséklethez alkalmazkodva a melegebb órákban a radiátorokban keringtetett fűtővíz hőmérséklete lecsökken, viszont az éjszakai órákra, amikor a levegő lehűl, akkor a radiátorokban keringtetett víz hőfoka megemelkedik, ezzel biztosítva a költség és környezetkímélő fűtésszolgáltatást – magyarázta Bernáthné Barczi Judit. 

A MIHŐ Kft. koordinációs főmunkatársa kitért arra is, hogy ilyen esetekben nem szükséges felhívni a műszaki ügyeletet, ez nem jelenti a rendszer meghibásodását, az automatikus fűtésszabályozás a nap 24 órájában folyamatosan biztosítja az épületek által igényelt hőmennyiséget. Abban az esetben viszont, ha a radiátor nem egyenletesen meleg és csörgő-zörgő hangot hallat, akkor levegő kerülhetett a fűtési rendszerbe, és légtelenítésre van szükség. A problémát ilyen esetben el kell hárítani, amennyiben ez nem történik meg, korrózió miatt kilyukadhat a rendszer.  – Az épület belső fűtési rendszere a lakóközösség saját tulajdona, így amennyiben az meghibásodik, akkor a közös képviselő ad felvilágosítást, és intézkedik arról, hogy az épülettel szerződéses viszonyban álló szakcég végzze el a javítást – olvasható a MIHŐ Kft. közleményében.