Humanoid robot a Holdon

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az R5 robot nem istenség, de Valkyrie-nek hívják és az emberek túléléséhez szükséges infrastruktúrát hivatott figyelni és fenntartani, olyan helyeken is mint a Hold.

 

Az R5-öt 2013-ban a DARPA Robotics Challenge (DRC) robotok versenyén  mutatták be, melyet a Johnson Space Center (JSC) Mérnöki Igazgatósága tervezett és épített 15 hónap alatt.

Hosszú távú terveik között a gép űrbeli küldetések alatti alkalmazása és az űrhajósok biztonságának garantálása tartozik.

  Fejlesztési munkálatok

A Valkyrie csapata módosította és továbbfejlesztette a robotot – módosította a kezeket a megbízhatóság és a tartósság, áttervezte a bokát a teljesítmény növelése érdekében, és továbbfejlesztette az érzékelőket a még pontosabb észlelés fokozására.
 

A Valkyrie és más fejlett mobil robotok létfontosságú eszközök lehetnek a Holdon és a Mars felszínén, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy távolról felügyeljék a veszélyes munkát, és tehermentesítsék az unalmas és ismétlődő feladatokat, lehetővé téve az emberek számára a magasabb szintű feladatok elvégzését, beleértve a robotok telepítését és karbantartását.

Ezek az elvek az űrre és a Földre egyaránt érvényesek, ahol a vállalatok felismerik az emberi méretű robotok értékét.

 

A NASA Dexterous Robotics Team és az Egyesült Államok külügyminisztériuma képviselői a NASA Valkyrie robotjával a Woodside Energynél.
 

A robotot továbbképzés céljából a NASA robotikai csapata a Woodside-i főhadiszállásra utaztatta, Perth-be, Nyugat-Ausztráliába. A csapat felkészítette a Valkyrie robotot, és a Woodside csapatával képzést tartott a műveleteiről. A munka a nyugat-ausztrál kormány képviselőivel és az Egyesült Államok perthi főkonzuljával tett látogatásban csúcsosodott ki.

Ha robotokat használunk az Artemis küldetések sikerének fokozására, az segíthet az emberiség hosszú távú jelenlétét kiépíteni a Hold felszínén, majd egy napon más bolygókon, például a Marson. A NASA hazai és nemzetközi kereskedelmi együttműködéseken keresztül az emberi léptékű robotképességek következő generációját hozza létre.

Fotó: NASA/JSC