A szabályszegést ráadásul közvetlenül a rendőrök orra előtt követte el.

A törvény őrei éppen járőröztek szeptember 28-án Mezőkövesden, amikor észrevették, hogy a Mátyás király úti kereszteződésnél egy autó vezetője nem biztosított elsőbbséget a zebrán közlekedő gyalogosoknak.

Szerencsére személyi sérülés nem történt, ami kizárólag a gyalogosok gyors reakcióin és néhány centiméteren múlott csupán.

A rendőrök a szabályokat áthágó sofőrt először igazoltatták – amikor az is kiderült, hogy a férfi alig egy hónapja szerezte meg vezetői engedélyét –, majd előállították a rendőrkapitányságra.

Az autóst 50 ezer forint szabálysértési bírsággal sújtották és két hónapra eltiltották a vezetéstől.

Reméljük, hogy addig újból, alaposan tanulmányozza a KRESZ érvényben lévő szabályait!

Az esetre való tekintettel a rendőrség ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a szabályok betartásával a balesetek elkerülhetők és néhány hasznos tanáccsal is szolgálnak:

  • a járművek vezetői fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek környékét! Sokat segít a szemkontaktus, hogy mindenki számára világos legyen ki mit lép,

  • a gépjárművezetők mindig az út és látási, valamint időjárási viszonyok figyelembevételével válasszák meg járművük sebességét,

  • az autósok kiemelt figyelemmel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, fokozottan ügyelve azokra a napszakokra, amikor a jelzőlámpa nem üzemel,

  • a gépjárművezetők ellenőriztessék autójuk fényjelző berendezéseit, ezzel is elősegítve láthatóságukat,

  • a gyalogosok, mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e menni anélkül, hogy veszélybe sodornák magukat, vagy másokat. A gyalogosok nagy kockázatnak vannak kitéve, ha korlátozott látási viszonyok között közlekednek. A veszélyhez hozzájárul, a sötét ruházat, ha lakott területen kívül nem viselnek láthatósági mellényt, és ezáltal szinte teljesen beleolvadnak a környezetbe. Legyél mindig látható!