Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Idén is lesz Nagy Táncválasztó

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége szervezésében negyedik alkalommal rendezik meg szeptember 25-én, vasárnap a Nagy Táncválasztót.

Idén 12 városban – Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Kőszegen, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden, Budapesten, Szekszárdon, Sopronban és Székesfehérváron – várják majd a szervezők az érdeklődőket, akik az egész napos program során ingyenes táncórákon, kerekasztal beszélgetéseken, táncfilm vetítéseken és táncelőadásokon is részt vehetnek.

A „Válaszd a táncot! Válassz egy táncot!” szlogennel meghirdetett ingyenes program célja, hogy az ingyenes táncórákkal elérhetővé tegye gyermek, junior, ifjúsági, felnőtt és senior korosztályok számára a választás lehetőségét. A különféle táncműfajok megismertetésen túl a szervezők fontos célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék a táncot. Hiszen a tánc mindenkinek elérhető közösségi élmény, nem csak azért fontos, mert fejleszti az emberi testet, az izomzatot, hanem olyan örömforrást is jelent, amely felszabadítja és gazdagítja a személyiséget.

2019-ben a Tánc Világnapja (április 29.) alkalmából hagyományteremtő szándékkal és rendkívüli sikerrel rendezték meg az első NAGY TÁNCVÁLASZTÓ workshop-ot, amely az elmúlt években tovább folytatta diadalútját és átszelve szinte az egész országot mára több ezres közösséggé vált.  A Nagy Táncválasztón ingyenes workshopok, nyilvános táncórák és közel száz amatőr tánciskola, táncműhely és táncpedagógus várja majd az érdeklődőket. A meghirdetett órákra előzetes regisztráció szükséges. A regisztrációról és a helyszínekről a www.tancpedagogusok.hu oldalon található bővebb információ.

 

Főbb programok:

  • Budapesten a Budapest Táncszínház – DEPO helyszínén 10 órától klasszikus balett, modern tánc, kortárstánc, jazz-tánc és art jazz kurzusokra lehet jelentkezni, déltől ismert táncművészek közreműködésével kerek-asztal beszélgetés is lesz. Debrecenben a CSIL-ban (Kossuth u. 1.) és a Dósa Nádor téren lesznek a főbb programok: hip-hop, mazsorett, bachata, ír tánc és felnőtt néptánc szerepel a kínálatban.
  • Győrben ismét a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium Szabolcska utcai központja a fő helyszín, ahol kiváló táncpedagógusoktól és koreográfusoktól leshetik el az érdeklődők a klasszikus balett, a kubai salsa, az indiai tánc, a hip-hop, a jazz tánc, a zumba és a hastánc alapjait.
  • Kecskeméten, a Grapevine Tánciskola közel 20 táncműfajban szervez táncórákat: show tánc, gyermek társastánc, bachata, hip-hop, klasszikus balett és break tánc is választható. A Grapevine Tánciskola tanárai Nagykőrösön és Izsákon is szerveznek órákat az óvodás, a kisiskolás és a középiskolás korosztályok részére.
  • Kőszegen a Béri Balog Ádám Általános Iskolába várják a táncolni vágyókat, klasszikus balett, rock and roll, argentin tangó, társastánc és néptánc is szerepelnek az idei kínálatban. 15.00-17.00 óra között pedig a kőszegi és a szombathelyi táncegyüttesek bemutatóival is készültek a szervezők.
  • Miskolcon az Ady Endre Művelődési Ház ad otthont a rendezvénynek, ahol a klasszikus balett, latin táncok és a történelmi társastáncok alapjai is megismerhetők.
  • Nyíregyházán a Luther utcai Evangélikus Általános iskolában az ismert táncműfajok mellett capoire, felnőtt balett, anya-lánya jazztánc és baba-mama tánc is várja a családokat.
  • A Pécsi Művészeti Gimnáziumban 9 órakor indulnak a kurzusok: színpadi tánc, flamenco, társastánc, modern tánc, jógatánc és felnőtteknek a klasszikus balett is kipróbálható.
  • Sopronban a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ a helyszíne a 10 órától induló táncóráknak: gyerekbalett, hastánc, showtánc, kortárs modern jazz, jóga és néptánc is választható.
  • Székesfehérvár először csatlakozik az eseményhez, amelynek a Dance Studio Nagy-Kuthy lesz a helyszíne a Holland fasor 1-ben. Itt klasszikus balett, aerial balett, sztepp, swing, hip-hop és jazz tánc is kipróbálható. Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agóra várja az érdeklődőket, ahol musical, kreatív gyerektánc, senior örömtánc, linedance, táncterápia mellett indiai tánc és szerb tánc is tanulható.  
  • Szekszárdon a PTE IGY Gyakorló Általános Iskola Mátyás király utcai épülete lesz a helyszíne a Nagy Táncválasztónak. Amerikai jazz, kortárs tánc, klasszikus balett, show tánc, kontakt technika és társastánc órák váltják majd egymást 10 órától, késő délután pedig gálaműsorral és táncházzal készülnek a szervezők.

Az esemény valamennyi helyszínen ingyenes, de a workshopokon történő részvétel regisztrációhoz kötött, amelyre személyesen a helyszíneken, vagy a szervezők online felületein lesz lehetőség szeptember 15-től.