Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A WorldSkills világversenyt eredetileg 2022. októberében tartották volna Sanghajban, de a szervezők a kínai járványügyi helyzet miatt lemondták a rendezvényt.

A WorldSkills International úgy döntött, hogy a világversenyt WorldSkills Competition 2022 Special Edition néven, különböző időpontokban és helyszíneken tartják. A versenyt 15 ország 26 városában bonyolítják le, és 62 versenyszámban, 57 országból 1015 versenyző méretteti meg magát szeptember 7-e és november 26-a között.

A magyar versenyzők 2007 óta mérettetik meg magukat a WorldSkills és a EuroSkills szakmai versenyeken, eddig 19 arany-, 17 ezüst-, 27 bronzérmet nyertek, és 67 kiválósági érmet hoztak el.

Rendhagyó lebonyolítás

Kedvező, hogy a sanghaji verseny lemondása után a megmérettetés nem marad el, még ha el is tér a korábban megszokottól – nyilatkozta Bihall Tamás, az MKIK oktatási és képzési ügyekért felelős alelnöke. –  A szakmai versenyek történetében először fordul elő, hogy nem egy helyszínen, egy időben versenyeznek a fiatalok. Magyarország a virágkötő és az informatikai rendszerüzemeltető versenyszámokban a lebonyolításért felelős főszakértő-helyetteseket delegált.

Az idei WorldSkills szakmák világbajnokságán 23 versenyszámban 27 magyar fiatal szakember versenyez 10 különböző országban, 14 időpontban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szervezésében, szakmai támogató szervezetek részvételével.

/A nyitóképen Bihall Tamás (balról a második) a 2019-es WorldSkills zárórendezvényén. Fotó: mkik.hu/