Keddtől (december 13.) – az Y-híd építési munkálatainak befejezése miatt – változik az 1É-s, 14G-s, 3-as, 3A-s, 21-es, 24-es, 43-as, 44-es, 101B-s és az Auchan 1-es (Auchan Borsod) autóbuszok közlekedése.

Új autóbusz viszonylat jön létre 23-as számjelzéssel a Repülőtér/Bosch végállomás és Szirma között a Tiszai pályaudvar érintésével. A 24-es autóbusz útvonalának a Középszer utca, szolgáltatóházig történő meghosszabbításával párhuzamosan a 280-as viszonylat megszűnik.

December 13-tól további menetrendi változások is életbe lépnek, amelyek az 1G-s, 4-es, 12G-s, 15-ös, 28-as, 35R-es, 45-ös, 53-as és 68-as autóbuszok közlekedését érintik.

Szintén ettől a naptól az 1-es villamos helyett villamospótló autóbusz közlekedik a Tiszai pályaudvarról 23:10-kor és 23:50-kor, illetve Felső-Majláthról 23:55-kor és 00:25-kor. A villamospótló autóbusz megállóhelyeit az alábbiakban részletezzük.

A közlekedési változások miatt módosulnak az egyvonalas bérlettel igénybe vehető vonalpárok.

Megszűnik a 3A-24, illetve 28-280-as vonalpár, helyette a 3-3A viszonylatpár jön létre december 13-tól. Az egyvonalas bérletszelvény csak az azon szereplő vonalakon, továbbá az 1-1B, 3-3A, 5-15, 20-22, 21-101B, 35-35R, 43-44-45 vonalpárok valamelyikén érvényes.

Fontos változás, hogy a Tiszai pályaudvaron felcserélésre kerülnek az 1-es/1B-s és 31-es autóbuszok indulási helyei.

I. Az Y-híd munkálatainak befejeződéséhez kapcsolódó menetrendi változások

3-as autóbusz

Továbbra is a Búza tér és Szirma között közlekedik a 3-as autóbusz. Néhány 3-as autóbusz a Tiszai pályaudvart is érinteni fogja, így a Joyson közvetlenül elérhetővé válik a vasútállomástól, mert egyes járatok Szirma végállomástól továbbközlekednek a Déli Ipari Park, Joyson végállomásig. Ezek a járatok a Déli Ipari Park, Joyson végállomástól 43-as járatként fognak továbbindulni a Búza tér felé, ezáltal Martinkertváros és Szirma felől új utazási irányok nyílnak Hejőcsaba, a Tapolcai elágazás és a Csabai kapu felé. Fontos változás, hogy a Búza tér felé a 3-as autóbuszok a Vörösmarty városrész és Szinvapark megállóhely érintésével közlekednek, vagyis december 13-tól a Tiszai pályaudvar megállóhely után nem érintik a Selyemrét, Bajcsy-Zsilinszky út, Búza tér/Zsolcai kapu megállóhelyeket.

Megállóhelyei

 • A Búza térről indulva: Búza tér, Búza tér/Zsolcai kapu, Bajcsy-Zsilinszky út, Vízügyi igazgatóság, Y-híd, Balassa utca, Martinkertváros központ, Balaton utca, Berzsenyi Dániel utca, Babits Mihály utca, Szirma Általános Iskola, Mohostó utca, Berekkert, Kelet utca, Szirma (Déli Ipari Park, Joyson).
 • Déli Ipari Park, Joyson / Szirma végállomásról indulva: (Déli Ipari Park, Joyson) – Szirma – Bogáncs utca, Erkel Ferenc utca, Mohostó utca, Szirma Általános Iskola, Babits Mihály utca, Berzsenyi Dániel utca, Balaton utca, Martinkertváros központ, Balassa utca, Y-híd, Vízügyi igazgatóság, Vörösmarty városrész, Szinvapark, Búza tér.

Fontosabb változások a megállóhelyeket illetően

 • Az Y-híd átadását követően a 3-as autóbusz nem érinti a Volán, a Szinva utca, a Csokonai Vitéz Mihály utca alsó, a Csokonai Vitéz Mihály utca és az MVSC Sportpálya megállóhelyeket.
 • A Búza tér felé nem érinti a Selyemrét, Bajcsy-Zsilinszky út megállóhelyeket.
 • A Tiszai pályaudvar és a Balassa utca között az Y-híd megállóhelyen áll meg (korábbi Vasúti sorompó megálló).
 • A Déli Ipari park, Joysonig közlekedő járatok Szirma végállomás helyett a Szirma Volán, ezt követően pedig a Déli Ipari park, Joyson megállóhelyeken állnak meg.
 • Szirma irányába a Vízügyi igazgatóság megállóhely a Bors vezér utca helyett új helyszínen, a Vörösmarty utcában az Y-híd előtt került kialakításra.
 • Szirma irányába a Tiszai pályaudvart érintő járatok a Pfaff Ferenc utcában kialakított (régi VOLÁN) megállóhelyen állnak meg.
 • A Tiszai pályaudvart érintő, a Búza tér irányába közlekedő 3-as járatok a pályaudvar épülete előtt és az 1-es autóbusz indulóhelyén is megállnak.

3A-s autóbusz

A 3A-s autóbusz az Y-híd munkálatai előtti útvonalon közlekedik: a Búza tér – Berzsenyi Dániel utca között december 13-tól, és nem érinti a Tiszai pályaudvart.

A jelenleg 3A-s autóbusszal biztosított közvetlen kapcsolatok a Tiszai pályaudvar, Szentpéteri kapu, Repülőtér/Bosch végállomás elérése érdekében egy új, 23-as számjelzésű viszonylat kerül bevezetésre.

Megállóhelyei

 • A Berzsenyi Dániel utcáról indulva az Alföldi utca, Orvosi rendelő, Csokonai Vitéz Mihály utca, MVSC sportpálya, Y-híd, Vízügyi igazgatóság, Vörösmarty városrész, Szinvapark megállóhelyek következnek, majd a Búza tér végállomás.
 • A Búza térről indulva a Búza tér/Zsolcai kapu, Bajcsy-Zsilinszky út, Vízügyi igazgatóság, Y-híd megállóhelyen áll meg, ezután a Balassa utcától megállóhelyei változatlanok a Berzsenyi Dániel utca végállomásig.
 • Szirma irányába a Vízügyi igazgatóság megállóhely a Bors vezér utca helyett új helyszínen, a Vörösmarty utcában került kialakításra.

23-as autóbusz

Az új 23-as autóbusz a Repülőtér/Bosch végállomás és Szirma között közlekedik a Tiszai pályaudvar érintésével.

Fontosabb információk a megállóhelyeket illetően

 • A Bosch/Repülőtér végállomás és a Búza tér között a 24-es autóbusz megállóhelyein áll meg (Repülőtér/Bosch végállomás, Napsugár Otthon, Megyei Kórház, Kassai utca, Bulcsú utca).
 • A Búza téren új megállóhely került kialakításra a 24-es autóbusz Búza tér megállóhelye mögötti utcában (a Búza téren a 3-as és 3A-s Búza téri indítóhelyét és a Búza tér / Zsolcai kapu megállóhelyeket is érinti).
 • A Búza tér és az Y-híd között a Bajcsy-Zsilinszky utca, Selyemrét, Tiszai pályaudvar megállóhelyeken áll meg, az Y-híd és Szirma végállomás között a megállóhelyei megegyeznek a 3-as autóbusz megállóhelyeivel (Y-híd, Balassa utca, Martinkertváros központ, Balaton utca, Berzsenyi Dániel utca, Babits Mihály utca, Szirma Általános Iskola, Mohostó utca, Berekkert, Kelet utca, Szirma.
 • Szirmáról indulva a Tiszai pályaudvaron kettő helyen áll meg: a leszállóhelyen és az 1-es járatok indítóhelyén is.

24-es autóbusz

A 24-es autóbusz útvonala meghosszabbodik. A Repülőtér/Bosch végállomás és a Középszer utca szolgáltatóház között közlekedik. A Középszer utcán élők a 24-es járatokkal átszállás nélkül juthatnak el az SZTK Rendelőintézethez, a Vörösmarty városrészbe, a Szinvapark bevásárlóközponthoz, a Búza térre, a Kassai utcai lakótelepre, a Megyei Kórházhoz, a Szentpéteri kapui bevásárlóközpontokba és a Boschba is. Ezzel egyidejűleg a 280-as járat közlekedése megszűnik. A Kassai utcai lakótelepen élők számára is létrejön egy új közvetlen kapcsolat, hiszen a 24-es járatokkal átszállás nélkül tudnak utazni a Csabai kapuba és az SZTK Rendelőintézethez.

Megállóhelyei

 • A Repülőtér / Bosch végállomásról indulva Repülőtér/Bosch végállomás, Napsugár Otthon, Megyei Kórház, Kassai utca, Bulcsú utca, Búza tér (templom), Szinvapark, Vörösmarty városrész, Szigligeti tér, SZTK Rendelő, Petneházy-bérházak, Középszer utca általános iskola, Középszer utca szolgáltatóház.
 • A Középszer utca szolgáltatóháztól indulva: Középszer utca, szolgáltatóház, Testvérvárosok útja, Vasúti felüljáró, Tapolcai elágazás, Petneházy-bérházak, SZTK Rendelő, Szigligeti tér, Vörösmarty városrész, Szinvapark, Búza tér (templom), Bulcsú utca, Kassai utca, Megyei Kórház, Napsugár Otthon, Repülőtér/Bosch.

280-as autóbusz

Mivel a 24-es autóbuszok útvonala meghosszabbodik a Középszer utca, szolgáltatóházig, ezért a 280-as viszonylat megszűnik.

43-as és 44-es autóbuszok

A 44-es a járatok végállomása a Centrum helyett a Búza tér lesz december 13-tól, ezzel a megoldással a jelenlegi 43-as és 44-es viszonylat útvonala a Búza tér és a Cementgyár között egységesítésre kerül.

Egyes 44-es járatok a Búza tér felé a Lehár utca, a Lavotta utca és az Erzsébet királyné útja megállóhelyek érintésével fognak közlekedni, sűrítve Görömböly központi részének kiszolgálását, valamint megteremtve ezzel az Auchan Dél áruház – Görömböly, valamint a Görömböly – Centrum közvetlen kapcsolatokat. A Görömbölyön át közlekedő 44-es járatok nem érintik majd a Pesti út megállóhelyet.

Szirmáról egyes 3-as autóbuszok továbbközlekednek majd a Déli Ipari Park, Joyson végállomásig, ahonnan 43-as járatként fogják folytatni útjukat a belváros felé, valamint fordítva is, azaz egyes 43-as autóbuszok a Déli Ipari Park, Joyson végállomástól 3-as járatként közlekednek majd Szirma, Martinkertváros érintésével, onnan tovább pedig a Búza tér felé. Ez a megoldás az utasoknak azt kínálja, hogy Martinkertvárosból és Szirmáról az Auchan Dél áruház mellett immáron a Joyson, Hejőcsaba és a Csabai kapu térsége közvetlenül elérhető lesz, valamint Szirmáról egyenletesebbé válik a közlekedés a nap minden időszakában a Búza tér irányába.

1É-s autóbusz

Az 1É-s autóbusz útvonala és megállóhelyei visszaállnak az Y híd munkálatait megelőző állapot szerint, vagyis Felső-Majláthról indulva a Szemere utca utca és a Selyemrét között a Vörösmarty városrész és a Vízügyi igazgatóság megállóhelyen állnak meg.

14G-s autóbusz

A 14G-s autóbusz útvonala és megállóhelyei visszaállnak az Y híd munkálatait megelőző állapot szerint, vagyis a Selyemrét és a Szemere utca között a Vízügyi Igazgatóság és a Vörösmarty városrész megállóhelyeken állnak meg a járatok.

21-es és 101B-s autóbusz

A 21-es és 101B-s autóbuszok útvonala és megállóhelyei visszaállnak az Y híd munkálatait megelőző állapot szerint, vagyis a Selyemrét és a Szemere Bertalan utca között a Vízügyi igazgatóság és a Vörösmarty városrész megállóhelyen állnak meg.

Auchan 1-es autóbusz

Az Auchan 1-es autóbusz útvonala és megállóhelyei is visszaállnak az Y híd munkálatait megelőző állapot szerint, vagyis újból az Auchan Borsod – Centrum között közlekedik. Az Auchan Borsodtól indulva a Selyemrét után a Vízügyi igazgatóság, a Vörösmarty városrész, Vörösmarty utca, majd a Centrum végállomás következik. Az Auchan Borsod irányába a Centrum végállomás után a Villanyrendőr, Szemere utca, Vörösmarty városrész, Vízügyi igazgatóság megállóhely következik, ezután a Selyemréttől a megállóhelyei és útvonala változatlan az Auchan 1-es autóbuszoknak.

II. További menetrendi változások 2022. december 13-tól

4-es autóbusz

Egy-egy indulási időpont módosul végállomásonként, a Búza térről 04:55-kor indul (05:00 helyett), Görömbölyről 05:15-kor indul (05:20 helyett).

15-ös autóbusz

Ómassa végállomásról minden nap 19:43-kor indul 15-ös járat (19:45 helyett).

28-as autóbusz

A megszűnt 280-as járat helyett 28-as autóbuszok indulnak a Búza térről 9:04-kor, 11:04-kor, 12:04-kor, illetve a Tampere városrész végállomásról 9:17-kor, 11:17-kor, 12:17-kor.

35R-es autóbusz

Szabadnapokon és munkaszüneti napokon az Avas kilátótól 17:02-kor indul (17:17 helyett).

53-as autóbusz

Az 53-as autóbusz valamennyi járata az Auchan Dél (Pesti út) megállóhely érintésével közlekedik.

68-as autóbusz

A 68-as autóbusz menetrendjébe munkanapokon új indulások kerülnek bevezetésre, az Újgyőri főtérről 06:10-kor és Bükkszentlászló végállomásról 06:30-kor.

1G-s autóbusz

Munkanapokon a Szondi György utca végállomásról 05:45-kor indul (06:25 helyett) az Újgyőri főtérig közlekedő 1G-s járat. Munkaszüneti napokon az Újgyőri főtér végállomásról 16:58-kor indul (14:08 helyett) 1G-s járat a Szondi György utca végállomás irányába.

12G-s autóbusz

A 12G-s autóbuszok menetrendjében módosul néhány indulási időpont.

Villamospótló autóbusz közlekedik 1-es villamos helyett december 13-tól a Tiszai pályaudvarról 23:10-kor és 23:50-kor, illetve Felső-Majláthról 23:55-kor és 00:25-kor induló 1-es villamos helyett villamospótló autóbusz közlekedik.

A villamospótló autóbusz megállóhelyei

 • A Tiszai pályaudvaron a 1-es,1B-s autóbusz indulóhelyén lehet igénybe venni.
 • A Selyemrét és az Újgyőri piac között a villamosmegállókban áll meg.
 • A Bulgárföld, Diósgyőr városközpont, Alsó-Majláth villamosmegálló helyett az 1-es autóbusz megállóhelyein áll meg.
 • A Bölcs utcai villamosmegállóban nem áll meg, helyette az 1-es autóbusz Alsó-Majláth megállóhelyén lehet igénybe venni.
 • A DVTK Stadion, a Diósgyőri Gimnázium, a LÁEV és a Zenta utca villamosmegállónál a vele párhuzamos, út mellett kialakított villamospótló-autóbusz megállóhelyen áll meg.
 • A Felső-Majláthon az 54-es autóbusz leszállóhelyén áll meg és annak felszállóhelyéről indul.