Az eddig meghatározott átlagos folyadékbevitel túlzás lehet, állítja egy friss kutatás.
A BBC beszámolója szerint a University of Aberdeen kutatói megállapították, hogy a napi két liter (avagy nyolc pohárnyi) folyadékbevitel több lehet, mint amire az embernek szüksége van.

John Speakman, az egyetem professzora egy rádióműsorban magyarázta el, miért: a két literes napi átlag folyadékbevitel egy téves számításon alapul.
“Az a vízmennyiség, amit meg kell innunk naponta, azt a különbözetet kompenzálja, amit étkezés során folyadékként a szervezetbe juttatunk. Azt, hogy naponta mennyit eszünk, onnan tudjuk, hogy megkérdeztünk embereket. Viszont az a helyzet, hogy az emberek ezzel kapcsolatban nem túl őszinték és kevesebb étkezést vallanak be, mint a valóság. Éppen ezért a folyadékbevitelt is elszámoltuk, és kevesebbre van szükségünk az étkezésből fakadó vízbevitel kompenzálására.”

A kutatók szerint ezért az eddig általánosan elfogadott napi két liter helyett elég 1,5-1,8 liter víz is naponta, amennyiben megfelelően táplálkozunk.
A kutatás ennél egyébként jóval mélyebbre ment és rengeteg vízfogyasztással kapcsolatos tanulságot megállapított, mikor 5 604 ember vízfogyasztási szokásait vizsgálta 23 különböző országban, a nyolcnapos csecsemőtől a 96 éves idős emberekig korcsoport, lakóhely és szokások szerint is.